Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Εξω οι εταιρείες από τις σχολές»

Δυναμικές διαδηλώσεις σ' όλη τη χώρα

Με κυρίαρχα συνθήματα «Αντίσταση, αγώνας, ανυπακοή, το άρθρο 16 να μην καταργηθεί - Εξω οι εταιρείες απ' τις σχολές» και «Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό» χιλιάδες διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη ύψωσαν φωνή αντίστασης και ανυπακοής στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, απαιτώντας δημόσια - δωρεάν Παιδεία στην υπηρεσία της κοινωνίας κι όχι των επιχειρήσεων.

Μία μεγάλη, ενθουσιώδης πανεκπαιδευτική πορεία, που χαρακτηριζόταν για το δυναμισμό και τη φαντασία των διαδηλωτών, ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και κατέληξε στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Συμμετείχαν μαζικά οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι πανεπιστημιακοί με πανό του ΕΣΔΕΠ, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το ΠΑΜΕ.

«Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, το άρθρο 16 να μην καταργηθεί», «Μέχρι τις Βρυξέλλες καλά να ακουστεί η δωρεάν Παιδεία δε βγαίνει στο σφυρί», «Τέρμα πια η κοροϊδία, αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία» φώναζαν τα μπλοκ των συλλόγων στη διάρκεια της διαδρομής. Στη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν τρεις συμβολικές διαμαρτυρίες ενάντια στην παραπληροφόρηση και τη συκοφάντηση του αγώνα των φοιτητών, κι ενάντια στους ψευδεπίγραφους «διαλόγους» του υπουργείου Παιδείας.

Κατά την αποχώρηση της πορείας από το υπουργείο, διμοιρίες των ΜΑΤ πλησίασαν προκλητικά κι αναίτια τους διαδηλωτές προκαλώντας αντεγκλήσεις με μεμονωμένα άτομα που βρίσκονταν μέσα στην πορεία. Ωστόσο, με την παρέμβαση της περιφρούρησης της διαδήλωσης, και προς τις δύο πλευρές, δεν υπήρξε συνέχεια και η πορεία κατέληξε ειρηνικά στα πανεπιστήμια με τα συνθήματα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία να κυριαρχούν.

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καλεί τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν την αγωνιστική τους δράση ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, και να περιφρουρήσουν τις κινητοποιήσεις τους από οποιονδήποτε σκοπεύει στον αποπροσανατολισμό ή στην τρομοκράτηση του κινήματος.

  • Μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Κοζάνη, Καβάλα και Σέρρες. Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν χτες και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Την απόφασή τους να συνεχίσουν ανυποχώρητα την πάλη για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό και προς όφελος του λαού, διαμήνυσαν φοιτητές και σπουδαστές, σε Λάρισα και Βόλο, που διαδήλωσαν χτες στις δύο θεσσαλικές πόλεις.

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα από φοιτητές, σπουδαστές, πανεπιστημιακούς, καθηγητές και εκπαιδευτικούς. Η πορεία ξεκίνησε από την Ακαδημία, διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στη Νομαρχία. Δυνάμεις καταστολής εντελώς απροκάλυπτα προέβησαν σε ρίψη δακρυγόνων στη Νομαρχία προκειμένου να εμποδίσουν την ανάρτηση πανό στο Μέγαρο της Νομαρχίας, όπως είχε αποφασίσει το Συντονιστικό Σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στους δρόμους βρέθηκαν χτες φοιτητές και σπουδαστές από την Κρήτη διαδηλώνοντας για μια ακόμη φορά την αντίθεσή τους στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Με τρεις συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην περάσει καμία προσπάθεια ξεπουλήματος του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας που προωθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ