Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με «βλέμμα» στη «χορηγία»

Απόφαση καθορισμού νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας του υπουργείου Οικονομίας. Αν και ανάλογες αποφάσεις υπάρχουν και στο παρελθόν, ωστόσο, αυτή τη φορά λαμβάνονται στο «φόντο» του νόμου για την «πολιτιστική χορηγία», αν και δεν αναφέρονται απευθείας σε αυτόν.

Η πολιτική σύνδεση είναι άμεση, αφού ο νόμος προβλέπει ότι για την αναγνώριση από το κράτος μιας χορηγίας ως «πολιτιστικής» πρέπει ο χορηγούμενος να έχει πολιτιστικό σκοπό. Ετσι, μια σειρά σωματείων και εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (εντός ή εκτός εισαγωγικών, δεν ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση) με την παραπάνω απόφαση αποτελούν εν δυνάμει ...«πελάτες» του «χορηγικού» κεφαλαίου. Στην απόφαση περιλαμβάνονται και φορείς, όπως το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας και το Θεατρικό Μουσείο, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς «επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς», άρα μόνο υπό το πρίσμα του «χορηγικού» νόμου μπορεί να ερμηνευτεί πολιτικά ο καθορισμός τους.

Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει καθαρό τον προσανατολισμό της για πετσόκομμα των κρατικών επιχορηγήσεων για τον πολιτισμό και παράδοσή του στα «κέφια» του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ