Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός

Μια από τις πολλαπλές διαμαρτυρίες ενάντια στο τείχος. «Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να ταπεινώνετε τον παλαιστινιακό λαό», λέει το πλακάτ που απευθύνεται στους ισραηλινούς στρατιώτες

Associated Press

Μια από τις πολλαπλές διαμαρτυρίες ενάντια στο τείχος. «Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να ταπεινώνετε τον παλαιστινιακό λαό», λέει το πλακάτ που απευθύνεται στους ισραηλινούς στρατιώτες
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Να «προσπαθήσουν για εκεχειρία» συμφώνησαν αντιπροσωπείες των «Χαμάς» - «Φατάχ», χτες το απόγευμα, δεσμευόμενες να εξετάσουν τις περαιτέρω λεπτομέρειες μέχρι το βράδυ. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι μια πρώτη συμφωνία εκεχειρίας έχει γίνει, τηλεφωνικώς, μεταξύ του Προέδρου Αμπάς και του πολιτικού ηγέτη της «Χαμάς», Μεσχάαλ, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να συναντηθούν, την Τρίτη, στη Μέκκα.

Χτες επίσης πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις από Παλαιστινίους ενάντια στην επέκταση του τείχους που οικοδομεί το Ισραήλ κλέβοντας παλαιστινιακή γη.

Η ανακοίνωση «εκεχειρίας» έγινε ενώ είχαν προηγηθεί στη Λωρίδα της Γάζας συγκρούσεις ενόπλων και από τις δύο πλευρές. Κτίρια του Ισλαμικού Πανεπιστημίου που ελέγχεται από τη «Χαμάς», τυλίχτηκαν στις φλόγες, και συγκρούσεις έγιναν στο Πανεπιστήμιο αλ Κουντς, που ελέγχεται από τη «Φατάχ».

Αξιωματούχοι της «Φατάχ» υποστήριζαν ότι στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες βαρέων όπλων και ότι συνελήφθησαν 7 Ιρανοί πολίτες, ενώ ένας 8ος αυτοκτόνησε, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «ανθρώπους που εκπαίδευαν τη Χαμάς»». Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή. Από την άλλη, όλμοι που εκτόξευσε η «Χαμάς» έπληξαν στρατόπεδο εκπαίδευσης της «Φατάχ», τραυματίζοντας δεκάδες. Συνολικά, από την Πέμπτη έχουν σκοτωθεί 21 Παλαιστίνιοι σε εσωτερικές συγκρούσεις, μεταξύ αυτών 2 γυναίκες και 3 παιδιά. Εχουν τραυματιστεί, δε, περισσότεροι από 185.

Αλλοι 2 Παλαιστίνιοι, που σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Αμπάς, σκοτώθηκαν στη Ραμάλα από ισραηλινά πυρά.

Την ίδια ώρα, συνεδρίαζε στην Ουάσιγκτον το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ). Η Ρωσία φέρεται να πίεσε για άρση του οικονομικού αποκλεισμού και «προσέγγιση» της Συρίας, ενώ η ΕΕ για ανάληψη συγκεκριμένης δράσης. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλάμβανε ότι η Ουάσιγκτον επιμένει στο τελικό ανακοινωθέν, να υπαγορευτούν οι γνωστοί όροι συμμόρφωσης σε όλους τους Παλαιστίνιους. Αργά το βράδυ, πριν εκδοθεί ανακοινωθέν, η Ράις δήλωνε ότι ισχύουν οι όροι αλλά ότι «η κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη δε θα πρέπει να σταματήσει την αναθέρμανση των συνομιλιών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία για παλαιστινιακή επιτροπή συμφιλίωσης (2023-08-01 00:00:00.0)
Διεργασίες εντός της παλαιστινιακής κυβέρνησης (2015-06-18 00:00:00.0)
Υπογράφτηκε η συμφωνία ενδο-παλαιστινιακής συμφιλίωσης (2011-05-05 00:00:00.0)
Παλαιστινιακή πρόταση (2007-06-08 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις Αμπάς προς «Χαμάς» (2006-04-26 00:00:00.0)
Βήματα ζητά από το Ισραήλ ο Αμπάς (2003-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ