Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Συνεχίζεται η προσέγγιση με το ΝΑΤΟ

Ρόλο «κηδεμόνα» της Αρμενίας στο ΝΑΤΟ παίζει η Ελλάδα, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα»

Η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» (NG) αναφέρεται στο «επεισόδιο» γύρω από ανακοίνωση που διένειμε το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών της Ασφάλειας», στην οποία σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου που πραγματοποιείται στις 5-7 Φλεβάρη στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, σχετικά με τις «μεταρρυθμίσεις» του υπουργείου Αμυνας της Αρμενίας, θα εξεταστούν και ζητήματα που έχουν σχέση με την ένταξη της Αρμενίας στο ΝΑΤΟ.

Αμεση ήταν η διάψευση της Αρμενίας, που να σημειωθεί ότι έχει στενές «στρατηγικές σχέσεις» με τη Ρωσία, συμμετέχει στο Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας, που έχει συγκροτήσει η Μόσχα, η οποία διατηρεί ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και στρατεύματα σε αρμενικό έδαφος και κυρίως στα αρμενο-τουρκικά σύνορα. Ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του υπουργείου Αμυνας σημείωσε: «Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που θα συζητηθούν, δεν προβλέπεται να συζητηθεί το ζήτημα της ένταξης της Αρμενίας στο ΝΑΤΟ». Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι «το σεμινάριο με θέμα: "Στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις στην Αρμενία" πράγματι θα διεξαχθεί στις 5-7 Φλεβάρη, όπου θα εξεταστούν θέματα που έχουν σχέση με τις αλλαγές στο νόμο "Για την άμυνα"». Στο σεμινάριο παίρνουν μέρος εμπειρογνώμονες από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα από Βουλγαρία, Εσθονία και Λετονία.

Η NG όμως εκτιμά «πως δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά», αφού ο στρατηγικός σύμμαχος της Ρωσίας στο Νότιο Καύκασο εντατικοποίησε τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Στο τέλος του Γενάρη στάλθηκε στο Ιράκ στρατιωτικό τμήμα της Αρμενίας. Η κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο του υπουργείου Αμυνας για τη διενέργεια στην Αρμενία κοινών γυμνασίων («Ενωμένη προσπάθεια - 2007») με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Εκτός αυτού, στις 13-15 Μάρτη αναμένεται η Αρμενία να πάρει μέρος ως παρατηρητής στα ναυτικά αμερικανο-ουκρανικά στρατιωτικά γυμνάσια «Σι Μπριζ - 2007».

Η παραπάνω εφημερίδα αναφέρει εκτίμηση της Νόρα Γκεβορκιάν, ειδικής στα ζητήματα του ΝΑΤΟ για το Νότιο Καύκασο, η οποία αναφέρει πως: «Το ΝΑΤΟ στην Αρμενία συνδυαζόταν πάντα με την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952. Η κατάσταση αλλάζει από το 2000. Ως κηδεμόνας της Αρμενίας στο ΝΑΤΟ εμφανίζεται η Ελλάδα, με τη βοήθεια της οποίας η Αρμενία συγκρότησε τάγμα ειρηνευτικών δυνάμεων, για τη συμμετοχή της σε επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Αρμενία οδεύει το Μάη σε βουλευτικές εκλογές, ιδιαίτερα κρίσιμες, εκτός των άλλων, και για τους στρατηγικούς προσανατολισμούς των διεθνών συμμαχιών της.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ