Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Κομπλεξισμοί

Ηταν πράγματι θέμα χρόνου να «χτυπήσει» ο Γ. Πρετεντέρης. Πολύ περισσότερο που ο κομπλεξισμός, για τον οποίο αρθρογραφεί στη χτεσινή του στήλη στο «Βήμα», είναι ένα φαινόμενο που τον αφορά από την κορφή ως τα νύχια. Καμώνοντας τάχα πως δεν κατάλαβε τι εννοούσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην απάντησή της στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή στη Βουλή, στήνει ένα μονόστηλο, με τον τίτλο «Χωρίς κόμπλεξ», για να καταλήξει στο προκείμενο: «Ο συνεταιρισμός ΝΔ και ΚΚΕ αποτελεί το μονιμότερο στοιχείο της πολιτικής ζωής του τόπου τα τελευταία χρόνια. Το ΚΚΕ κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση όπου τη βολεύει (π.χ. Παιδεία...) και δεν κάνει όπου δεν τη βολεύει (π.χ. στα ζητήματα ήθους, διαφθοράς και οικονομικών σκανδάλων). Επιπρόσθετα, το ΚΚΕ προσφέρει στην κυβέρνηση την ανεκτίμητη συνδρομή να υπονομεύει την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ με το γνωστό (κυβερνητικό) επιχείρημα "κι εσείς όταν ήσασταν κυβέρνηση..."».

Το πόνημα του Γ. Πρετεντέρη θα ήταν ανάξιο λόγου, αν δεν αποτελούσε αναμετάδοση, κατευθείαν από την πηγή, της αντι-ΚΚΕ προπαγάνδας που έχει επεξεργαστεί το ΠΑΣΟΚ και την οποία τα στελέχη του αναπαράγουν με κάθε ευκαιρία. Ως προς τη φράση της Αλέκας Παπαρήγα «όποιος έχει κόμπλεξ εμφανίζεται ότι είναι αντιδεξιός», είναι ξεκάθαρη η σημασία της σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική ταύτιση με τη ΝΔ δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών για τον εγκλωβισμό των ψηφοφόρων, πέρα από την καλλιέργεια μιας κούφιας αντιδεξιάς ρητορικής, ένδειξη πολιτικού κομπλεξισμού, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί από τη μια να δίνει εξετάσεις στο κεφάλαιο (και το κάνει με επιτυχία) και από την άλλη επιχειρεί μάταια να κρύψει από τους εργαζόμενους το ποια συμφέροντα πραγματικά εξυπηρετεί.

Αλλος είναι ο πραγματικός καημός του Γ. Πρετεντέρη και τον ομολογεί: Το γεγονός ότι το ΚΚΕ δε γίνεται ουρά στην αντιπολίτευση - «ανέκδοτο» του ΠΑΣΟΚ και δε συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην επάνοδό του στην κυβέρνηση, όπως ο ίδιος (και βέβαια το ΠΑΣΟΚ) διακαώς επιθυμεί. Πού θα ήθελε ο αρθρογράφος του «Βήματος» να στραφεί η αντιπολίτευση του ΚΚΕ; Μα, φυσικά, στο επίπεδο της διαχείρισης (βλέπε κούφιες λέξεις όπως «ήθος», «διαφθορά», «σκάνδαλα»). Εκεί που το ΠΑΣΟΚ πολιτικολογεί ακατάπαυστα και σε συμπαιγνία με τη ΝΔ, ιδρώνοντας από κοινού να αποδείξουν ότι διαφέρουν μεταξύ τους. Και, βέβαια, όχι στο επίπεδο των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης (βλέπε Παιδεία), όπου η ταύτιση είναι εξόφθαλμη και η αντιπαράθεση ουσίας μπορεί να κόψει πόντους και από τους δυο εταίρους του δικομματισμού.

Οσο για το επιχείρημα ότι «και το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση», είναι δικαιολογημένο το άγχος του Γ. Πρετεντέρη. Ενα παράδειγμα: Θα ήταν πράγματι βολικό για την αξιωματική αντιπολίτευση οι εργαζόμενοι να θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις που σήμερα τους πετσοκόβουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και αποτελούν βάση για την ένταση της επίθεσης από τη ΝΔ, προήλθαν από... δεξιά παρθενογένεση και δεν αποτελούν εφαρμογή νόμων του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ έχει με συνέπεια ορθάνοιχτο το μέτωπο της αντιπαράθεσης με το δικομματισμό, είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση ο ένας, είτε ο άλλος. Και γι' αυτή του τη συνέπεια δεν έχει να απολογηθεί σε κανένα. Οσο για εκείνους που φιλοδοξούν να βάλουν το ΚΚΕ στο χέρι, θα μείνουν με την όρεξη. Και το ξέρουν. Γι' αυτό ξερνούν χολή και μάλιστα «χωρίς (κανένα) κόμπλεξ»...


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυτονόητο (2023-09-20 00:00:00.0)
Ο πραγματικός τους φόβος (2009-10-22 00:00:00.0)
Εμπαίζει το λαό... (2007-05-04 00:00:00.0)
Με σκονάκια του ΠΑΣΟΚ (2007-03-29 00:00:00.0)
Οσο πιο «δεξιά», τόσο πιο αντιΚΚΕδικα... (2007-02-07 00:00:00.0)
Θα το βόλευε... (2006-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ