Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Αποδεκατίζεται το εισόδημα των καπνοπαραγωγών

Ερώτηση της Διαμάντως Μανωλάκου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τους πικρούς καρπούς της τελευταίας αναθεώρησης της ΚΑΠ γεύονται οι καπνοπαραγωγοί με μείωση της καλλιέργειας κατά 78%! Ωστόσο, και νέο αποφασιστικό χτύπημα ετοιμάζεται με τον υποδιπλασιασμό των άμεσων επιδοτήσεων από το 2010, με ενίσχυση κατ' ουσίαν των επιχειρηματιών, μέσα από τη μεταφορά των πόρων στο δεύτερο πυλώνα.

Το θέμα έφερε, με Ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η μεταφορά στο λεγόμενο δεύτερο πυλώνα του 50% των άμεσων ενισχύσεων του καπνού από το 2010 και μετά, η οποία έχει αποφασιστεί με το σχετικό κανονισμό, θα αποδεκατίσει το εισόδημα των καπνοπαραγωγών που θα πάρουν ελάχιστα έως μηδαμινά κονδύλια από το δεύτερο πυλώνα, μια και τη μερίδα του λέοντος θα την καρπωθούν επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν στις επιδοτούμενες δραστηριότητες του δεύτερου πυλώνα. Η μεταφορά τόσο μεγάλου ποσοστού στο δεύτερο πυλώνα υπάρχει μόνο στον καπνό με πρόσχημα την αντικαπνιστική εκστρατεία, που άδικα ταυτίζεται με την αντικαπνική πολιτική και είναι σε βάρος των καπνοπαραγωγών που είναι ίσως οι φτωχότεροι αγρότες της ΕΕ».

Καταλήγοντας, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ερωτά την Επιτροπή, αν σκοπεύει «να επανεξετάσει τον κανονισμό, ώστε η αποσυνδεδεμένη επιδότηση να δίνεται ολόκληρη στους δικαιούχους καπνοπαραγωγούς και μετά το 2010».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ