Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Σε νέα ύψη το 2006

Τα κέρδη των «Γιούρομπανκ» (Λάτσης κλπ.), «Μάρφιν» και «Κύπρου» άγγιξαν τα 1.360 εκατ. ευρώ

Τρελά κέρδη συνεχίζει να συσσωρεύει το τραπεζικό κεφάλαιο, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ικανότητα περαιτέρω διείσδυσης σε άλλα κράτη και για νέες συγχωνεύσεις και εξαγορές. Ο ισολογισμός 12μήνου 2006 της «Γιούρομπανκ» (όμιλος Λάτση) δείχνει εκτίναξη των κερδών τους στα 645 εκατ. ευρώ (από 615 εκατ. ευρώ το 2005) με αύξηση 28,6%. Από την πλευρά τους η «Μάρφιν» ανακοίνωσε αύξηση κερδών σε ποσοστό 235% (στα 396,6 εκατ. ευρώ) και η Τράπεζα Κύπρου, στα 317 εκατ. ευρώ από 67 εκατ. ευρώ το 2005.

Οι τραπεζίτες αποθρασυμένοι από την πολιτική πολύπλευρης ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, ανεβάζουν τον πήχη της κερδοφορίας τους και για τα επόμενα χρόνια. Το επιχειρηματικό πλάνο της «Γιούρομπανκ» προβλέπει μέση αύξηση κερδών σε ποσοστό 23% το χρόνο για την τριετία 2007-2009. Η κερδοφορία αρκετών τραπεζών για το 2006 τροφοδοτείται και από την υποφορολόγηση των λεγόμενων «αποθεματικών».

Συγχωνεύσεις - εξαγορές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κόντρα ανάμεσα στις τράπεζες που εμπλέκονται με τις κυοφορούμενες εξαγορές. Οπως ανακοινώθηκε από τη Λευκωσία, νέος πρόεδρος της «Μάρφιν» ανέλαβε ο μεγαλοεπιχειρηματίας Σ. Μπαλάουι (μεγαλομέτοχος της Dubai), o οποίος σε δηλώσεις του υπογραμμίζει πως θα υποστηρίξει τη «Μάρφιν» ώστε να γίνει «από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στη ΝΑ Ευρώπη».

Η διοίκηση της ΟΤΟΕ στο πλαίσιο των επαφών με τους τραπεζίτες συναντήθηκε χτες με το διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου. Ο τραπεζίτης εκτίμησε πως η κινητικότητα στις τράπεζες είναι σύμπτωμα που δεν θα έχει συνέχεια και σημείωσε πως η «Εθνική» δεν πρόκειται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τράπεζες μέσα στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ