Κυριακή 11 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην αμερικάνικη βάση στη Βιτσέντζα

Πανεθνική κινητοποίηση το Σάββατο 17 Φλεβάρη

«Κυβέρνηση Πρόντι, κυβέρνηση του πολέμου», από διαδήλωση στις αρχές Γενάρη από τις λαϊκές δυνάμεις της Βιτσέντζα
«Κυβέρνηση Πρόντι, κυβέρνηση του πολέμου», από διαδήλωση στις αρχές Γενάρη από τις λαϊκές δυνάμεις της Βιτσέντζα
Αγανάκτηση έχουν προκαλέσει στον ιταλικό λαό τα αμερικανικά σχέδια να επεκταθεί μια ήδη υπάρχουσα στρατιωτική βάση των ΗΠΑ αλλά και η συναίνεση της λεγόμενης «κεντροαριστερής» κυβέρνησης, για μια επέκταση που θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ιταλία. Με τον τίτλο «το μέλλον είναι στα χέρια μας: ας υπερασπιστούμε την πατρίδα μας για ένα μέλλον χωρίς στρατιωτικές βάσεις και πόλεμο» διοργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο 17 Φλεβάρη πανεθνική κινητοποίηση ενάντια στην επέκταση της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Βιτσέντζα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη στρατιωτική βάση «Εντερλέ» στην πόλη της βόρειας Ιταλίας Βιτσέντζα, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρώμης, η οποία σχεδιάζεται να επεκταθεί στο κοντινό αεροδρόμιο «Νταλ Μολίν» όπου στους σημερινούς 2.600 στρατιώτες θα προστεθούν άλλοι 1.600 που θα μεταφερθούν από τη Γερμανία. Η επέκταση αυτή υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει 800 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, ενώ η διατήρηση και η συντήρηση της στρατιωτικής βάσης θα επιβαρύνει τον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό κατά το 41% - σύμφωνα με τις συμφωνίες ΗΠΑ - Ιταλίας. Σημειώνεται ότι η αμερικανική βάση στη Βιτσέντζα, που σήμερα «φιλοξενεί» τις κεντρικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στη Νότια Ευρώπη, λειτουργεί από το 1965 - αφού μεταφέρθηκε από το στρατόπεδο «Ντάρμπι» - και είναι έδρα της Νοτιο - Ευρωπαϊκής Αεροπορικής Βάσης των ΗΠΑ (όπου εκπαιδεύονται και ετοιμάζονται οι δυνάμεις που είναι ικανές να αναπτυχθούν οπουδήποτε μέσα σε 24 ώρες) καθώς και του 173ου Αεροπορικού Σώματος που συμμετείχε, μεταξύ άλλων και στον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Τεράστιες οι ευθύνες της «κεντροαριστερής» κυβέρνησης που συνεχίζει στα βήματα του Μπερλουσκόνι...

Από πρόσφατη κινητοποίηση έξω από τη βάση
Από πρόσφατη κινητοποίηση έξω από τη βάση
Μετά από μια περίοδο όπου η κυβέρνηση «έριχνε το μπαλάκι» της απόφασης στη δημοτική αρχή και αυτή από τη μεριά της στην κυβέρνηση, πριν δύο βδομάδες περίπου ο λεγόμενος «κεντροαριστερός» Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι έσπευσε να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση δεν αντιτίθεται σε μια νέα βάση των ΗΠΑ» και επανεπιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση βλέπει τις ΗΠΑ ως «φίλο και σύμμαχο», προσπαθώντας έτσι να θέσει τέρμα στις ήδη αυξανόμενες αντιδράσεις που υπήρξαν ανάμεσα στον ιταλικό λαό. Ο ίδιος τόνισε ότι θα ενημέρωνε τον Αμερικανό πρέσβη στην Ιταλία Ρόναλντ Σπόγκλι, για την απόφασή του να σεβαστεί τη συμφωνία που προϋπήρχε ανάμεσα στο Πεντάγωνο, την τότε κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Δημοτικού Συμβουλίου της τον Απρίλη του 2005. Την υπόθεση έχει πάρει προσωπικά στα χέρια του ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά το αίτημα του υπουργού Αμυνας, Αρτούρο Παρίσι - που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να χειριστεί το θέμα - εξαιτίας των πιθανών συνεπειών στη διεθνή πολιτική.

Χαρακτηριστικές πάντως είναι κάποιες δηλώσεις υπουργών της «κεντροαριστερής» κυβέρνησης για το θέμα αυτό που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα στον ιταλικό Τύπο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών Τζιουλιάνο Αμάτο, έχει δηλώσει ότι «πρέπει να κρατήσουμε την υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες». Από τη μεριά του, ο υπουργός Υποδομών Αντόνιο Ντι Πιέτρο, προχώρησε ακόμα πιο πολύ λέγοντας ότι «μπορούμε να ζητήσουμε από τους Αμερικανούς να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις τους στην Ιταλία για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. Αλλά δεν μπορούμε να τους πούμε πως δεν μπορούν να επεκτείνουν μια από τις βάσεις τους»...

Μεγαλώνει το αντιπολεμικό κίνημα

Πάντως, από την περασμένη άνοιξη που άρχισαν να αποκαλύπτονται λεπτομέρειες στον ιταλικό Τύπο σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη επέκταση, οι κάτοικοι της Βιτσέντζα έχουν αντιδράσει έντονα, δημιουργώντας 6 επιτροπές αγώνα και προχωρώντας σε μια σειρά κινητοποιήσεις, αποκλεισμούς δρόμων της πόλης, δημόσιες συζητήσεις και συγκεντρώσεις, διατρανώνοντας την αντίθεση των κατοίκων ενάντια στην επέκταση της συγκεκριμένης βάσης.

Η ερχόμενη κινητοποίηση έρχεται δύο μήνες περίπου μετά την ιδιαίτερα μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκέμβρη, όπου τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι πορεύτηκαν από την αμερικανική βάση «Εντερλέ» στην αεροπορική βάση «Νταλ Μολίν, πράξη που απέδειξε την πλατιά αντίθεση του λαού στη νέα στρατιωτική εγκατάσταση. Χαρακτηριστικά είναι και τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκαν στον ιταλικό Τύπο, όπου αποκαλύπτεται ότι το 70% των περίπου 115.000 κατοίκων της Βιτσέντζα τάσσεται ενάντια στη συγκεκριμένη επέκταση.

Πάντως, με ανακοίνωση της μόνιμης εκτελεστικής γραμματείας που έχει δημιουργηθεί ενάντια στο «Νταλ Μολίν» (23 Γενάρη) επισημαίνεται ότι υπάρχουν μια σειρά εκφράσεις αλληλεγγύης και από τις υπόλοιπες περιοχές της Ιταλίας όσο και από το εξωτερικό, ενώ υπογραμμίζεται ότι με την επέκταση αυτή θα στρατιωτικοποιηθεί ολόκληρη η πόλη.

«Τώρα αρχίζουμε. Αυτό το θέμα δε θα κλείσει με την απόφαση της κυβέρνησης. Πολίτες, οργανώσεις και εργατικές ενώσεις θα αντιταχθούν (...). Η Βιτσέντζα επιθυμεί να σταματήσει αυτό το σχέδιο και αν χρειαστεί, ο λαός είναι έτοιμος για μια μη βίαιη κοινωνική ανυπακοή», τονίζεται στην ανακοίνωση. Κάνοντας έκκληση να συμμετάσχουν όσοι περισσότερο γίνεται στην πανεθνική κινητοποίηση για τις 17 Φλεβάρη, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «είμαστε ενάντια στο "Νταλ Μολίν" για κοινωνικούς και οικολογικούς λόγους, αλλά και επειδή είμαστε ενάντια στον πόλεμο. Για τον ίδιο λόγο δε δεχόμαστε την επαναχρηματοδότηση από την κυβέρνησή μας της αποστολής στο Αφγανιστάν. Ο αγώνας μας ενάντια στον πόλεμο δε θα σταματήσει».


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ