Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πετρέλαιο και προβλήματα
  • Εντονες διαβουλεύσεις για την υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο
  • Στην Αθήνα τέλος του μήνα ο Τάσσος Παπαδόπουλος
  • Αρχές Μάρτη, πιθανότατα, επίσκεψη Γκιουλ

Η πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία εμποδίζει την Ελλάδα να λάβει μέρος στη διαδικασία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και δυσκολεύει την προσπάθεια που καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία για να κατοχυρώσει τα συμφέροντά της σε μια θαλάσσια περιοχή που, όπως λέγεται, είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου.

Οπως είναι γνωστό, η κυπριακή κυβέρνηση πρωτοστατεί στη διαδικασία καθορισμού των ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης μεταξύ των όμορων χωρών της περιοχής. Η δραστηριότητα αυτή έχει προκαλέσει τις ανοιχτές απειλές της Αγκυρας, αλλά και την αμερικανική παρέμβαση υπέρ των τουρκικών θέσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός ανάμεσα στην ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση περί το τέλος του μήνα θα επισκεφτεί την Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος.

Οπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι οι εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για τον καθορισμό των ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, υποχρεώνουν την Αθήνα να συνομιλήσει με την Κύπρο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών.

Η Κύπρος, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, έχει εκθέσει στην ελληνική κυβέρνηση αυτήν την ανάγκη. Ομως δεν έχει υποβάλλει ακόμη επίσημο αίτημα για την έναρξη των συνομιλιών. Οπως λένε κυπριακές διπλωματικές πηγές, η Λευκωσία δεν πρόκειται να ενεργήσει με τρόπο πιεστικό για την Ελλάδα. Δεν πρόκειται όμως, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, να απεμπολήσει κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτή θα είναι, όπως σημειώνουν, η θέση την οποία θα διατυπώσει ο Τάσσος Παπαδόπουλος στον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Πώς ξεκίνησε

Οπως παραδέχονται στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η κυπριακή κυβέρνηση, όταν ξεκίνησε τη διαδικασία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, απευθύνθηκε σε όλες τις όμορες χώρες, πλην της Τουρκίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν εμφανίστηκε πρόθυμη να συμμετέχει, καθώς εκτίμησε πως αυτή η διαδικασία θα έφερνε στο προσκήνιο ενοχλητικά ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων και των γκρίζων - κατά την τουρκική άποψη - ζωνών.

Η απροθυμία της Αθήνας δεν πτόησε τη Λευκωσία, η οποία, ακολουθώντας πιεστικές υποδείξεις από ισχυρά διεθνή οικονομικά συμφέροντα, που ετοιμάζονται να βάλλουν χέρι στα πετρέλαια της περιοχής, θεώρησε ότι ήταν πολιτικά και οικονομικά ωφέλιμο να προχωρήσει στη διαδικασία της οριοθέτησης. Από τις όμορες χώρες, εκτός της Ελλάδας, η Λευκωσία συμφώνησε με τη Συρία και το Ισραήλ να παγώσουν προς το παρόν τις συνομιλίες τους για αυτό το θέμα. Με τη Συρία λόγω γειτνίασης με την Τουρκία και με το Ισραήλ λόγω των δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα του παλαιστινιακού κράτους. Η διαδικασία συνεχίστηκε με τις συνομιλίες που είχε η Κύπρος με την Αίγυπτο και το Λίβανο. Οι συνομιλίες αυτές, όπως είναι γνωστό, κατέληξαν σε συμφωνίες οι οποίες ήδη αμφισβητούνται από την Τουρκία.

Σε συνομιλίες βρίσκεται η Κύπρος και με τη Λιβύη. Αυτές οι συνομιλίες ωστόσο, δεν προχωρούν, αφού υφαλοκρηπίδα στην περιοχή νότια της Κρήτης έχει και η Ελλάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην επίμαχη περιοχή, νησίδες νότια της Κρήτης, έχουν χαρακτηριστεί στο παρελθόν από την Αγκυρα ως περιοχές με αδιευκρίνιστη κυριαρχία.

Παρά την απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να ασχοληθεί ενεργά με το θέμα, η υπόθεση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αποκτήσει δυναμική και η ελληνική διπλωματία είναι υποχρεωμένη να τοποθετηθεί σε μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα. Μια πρώτη καταγραφή των ελληνικών τοποθετήσεων θα αποτυπωθεί περί τα μέσα του επόμενου μήνα, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ