Κυριακή 11 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΧΙΛΗΣ
«Η κυβέρνηση Μπατσελέ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της»

Φοιτητές με τη σημαία του ΚΚ Χιλής διαδήλωναν τον περασμένο Σεπτέμβρη απαιτώντας ριζική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Associated Press

Φοιτητές με τη σημαία του ΚΚ Χιλής διαδήλωναν τον περασμένο Σεπτέμβρη απαιτώντας ριζική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Ενας ολόκληρος χρόνος συμπληρώθηκε από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων εκ μέρους της προέδρου Μισέλ Μπατσελέ, η οποία κατόρθωσε να εκλεγεί στο δεύτερο γύρο με τη στήριξη του ΚΚ Χιλής υπό σαφείς όρους για τους οποίους μάλιστα είχε δεσμευτεί δημοσίως και όχι φυσικά κατόπιν κάποιας συνεργασίας ή συμφωνίας.

Ενα χρόνο μετά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚ Χιλής, Λαουτάρο Καρμόνα, έχοντας στο πλευρό του το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Οσκαρ Ασόκαρ και το μέλος της ΚΕ Πάμπλο Μπεσέρα, εξέφρασε τη δυσφορία του ΚΚ Χιλής για τα ελάχιστα που έχουν γίνει και τα ελάχιστα που προγραμματίζονται να γίνουν και σε αυτό το δεύτερο έτος της θητείας της καλώντας εκ νέου την πρόεδρο να εγκαταλείψει την πολιτική αυτή και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που αποτελούν όχι απλώς όρους του ΚΚ Χιλής αλλά πάγια και πολύχρονα λαϊκά αιτήματα και μάλιστα της πλειοψηφίας του χιλιάνικου λαού. Εξάλλου, όπως τόνισαν τα στελέχη του ΚΚ Χιλής, το λαϊκό κίνημα ουσιαστικά ήταν ο πρωταγωνιστής του πολιτικού σκηνικού όλη τη χρονιά που πέρασε με αποκορύφωμα την «πραγματική επανάσταση των πιγκουίνων» που ουσιαστικά επέβαλε τους όρους για την αναγκαία μεταρρύθμιση στην Παιδεία και τη βάση για την απεμπόληση των νόμων της περιόδου της δικτατορίας. Το λαϊκό κίνημα με τους αγώνες του άνοιξε το ζήτημα της συνολικής συνταγματικής μεταρρύθμισης μετά τη στυγνή δικτατορία και τις αστικές κυβερνήσεις, που δε θέλησαν να αλλάξουν τους νόμους της δικτατορίας, και χαράζει την προοπτική για ριζικές κοινωνικές αλλαγές ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες σε όλους τους τομείς.

Τα στελέχη του ΚΚ Χιλής υπενθύμισαν τους πέντε όρους - αιτήματα στα οποία είχε δεσμευτεί η τότε υποψήφια πρόεδρος, που ήταν: 1. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η υιοθέτηση ενός συστήματος απλής αναλογικής. 2. Τροποποίηση του εργασιακού νόμου, πλήρης αποκατάσταση του δικαιώματος διαπραγματεύσεων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και του δικαιώματος στην απεργία. 3. Αύξηση κατά ποσοστό 100% της ελάχιστης σύνταξης και αναπηρικής σύνταξης και του ελάχιστου μισθού και δημιουργία ενός ταμείου ανεργίας που θα φροντίζει τις σοβαρότερα πληττόμενες από την ανεργία περιοχές της Χιλής. 4. Προστασία του περιβάλλοντος, που έχει επιβαρυνθεί σοβαρά από την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας - ειδικά του υπεδάφους της - και απόρριψη νέων πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ορυχείων. 5. Δικαιοσύνη και αποκατάσταση των θυμάτων της χούντας του Αουγούστο Πινοτσέτ.

Σε αυτά τα κομβικά ζητήματα ελάχιστα είναι αυτά που έχουν γίνει και πιο συγκεκριμένα στην εργασιακή μεταρρύθμιση, στην κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης παρά τις συνεχείς και επανειλημμένες δηλώσεις της προέδρου Μπατσελέ ότι το καθεστώς της ατιμωρησίας θα τερματιστεί, σημείωσαν τα στελέχη του ΚΚ Χιλής, «ελάχιστα βήματα έχουν γίνει σε αυτό το μέτωπο. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο ανήκουν και οι αιτιάσεις που εκφράστηκαν κατά το φυσικό θάνατο του Αουγούστο Πινοτσέτ ότι θα πρέπει οι διώξεις εναντίον του, αλλά και εναντίον των προσώπων του ευρύτερου οικογενειακού του περιβάλλοντος, να σταματήσουν».

Και συνέχισαν: «Σε αυτό το πλαίσιο απαιτήσαμε και απαιτούμε την ακύρωση του νόμου περί Αμνηστίας που είχε υιοθετηθεί από τον ίδιο τον Πινοτσέτ ώστε να αποπεμφθούν οι διώξεις εναντίον των υπαιτίων και των συνεργών τους».

Οσον αφορά στους αυτόχθονες λαούς, υπενθύμισαν ότι η αναγνώρισή τους δεν είναι μόνο μία λεκτική υπόθεση αλλά απαραίτητος όρος για την πραγματική ανάπτυξή τους και το σεβασμό τους, είναι η θέσπιση οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών.

Ο Λαουτάρο Καρμόνα επισήμανε επίσης ότι παρά τις ανακοινώσεις για την αλλαγή του υφιστάμενου εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση Μπατσελέ παραμένει στις περί τροποποίησης και όχι αλλαγής θέσεις της, πράγμα που απέχει από την υιοθέτηση του συστήματος της απλής αναλογικής.

Τέλος και πάνω από όλα, όπως τόνισαν τα στελέχη του ΚΚ Χιλής, το πλέον σημαντικό είναι η κινητοποίηση ευρύτερων στρωμάτων στο πλαίσιο της πανεθνικής κινητοποίησης που έχει κηρυχτεί για τις 24 Μάρτη και με μοναδικό αίτημα την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων αλλά και τη διεύρυνση της ατζέντας με περισσότερα αιτήματα προς όφελος του λαού.


Χρ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Μπατσελέ ξανά στο «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης (2014-03-12 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο (2011-09-13 00:00:00.0)
Στήριξη ΚΚ στην Μπατσελέ (2005-12-29 00:00:00.0)
Αυτοκτόνησε πρώην βασανιστής (2005-01-19 00:00:00.0)
Καταβολή αποζημιώσεων για τα βασανιστήρια (2004-11-30 00:00:00.0)
Αμετάκλητα καταδικασμένος (2000-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ