Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΜΜΕ και στερεότυπα

Με τη δημιουργία στερεοτύπων και ρατσιστικών συμπεριφορών από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας αλλά και πώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη ασχολήθηκε το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χτες με θέμα «Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και διαμόρφωση στερεοτύπων». Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Οι διαστάσεις της ξενοφοβίας και η διαμόρφωση πολυ-πολιτισμικών προτύπων».

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους λόγους που γέννησαν το φαινόμενο της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών συμπεριφορών από τα ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι κύρια επιδίωξη πρέπει να είναι η έναρξη διαλόγου με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την εξάλειψη ρατσιστικών συμπεριφορών.

Σημειώθηκε δε, ότι στις εκπομπές και στις ειδήσεις ιδιαίτερα των ιδιωτικών σταθμών, αλλά και στα δημοσιεύματα, υπάρχει μια έντονη κινδυνολογία για την παρουσία των μεταναστών στη χώρα, ενώ γίνονται έντονες αναφορές στην έξαρση της εγκληματικότητας αλλά και στην αύξηση της ανεργίας από την αύξηση των μεταναστών. Αυτή η εντύπωση που διαμορφώνουν τα ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς όρους και υποτιμητικές αναφορές, τονίστηκε ότι, είναι ένας επικίνδυνος ξενοφοβικός αποπροσανατολισμός για να μην γίνεται ουσιαστική αναφορά στα πραγματικά αίτια της σημερινής κοινωνικής κρίσης.

Παράλληλα, όπως σημειώθηκε, υπάρχουν και οι αναφορές σε διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών, ενώ οι όποιες αναφορές στις συνθήκες ζωής και διαβίωσης των μεταναστών στη χώρα, δεν έχουν ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά έχουν στόχο τη διεκτραγώδησή τους. Συγχρόνως, επισημάνθηκε ότι απουσιάζουν ή είναι ελάχιστες οι αναφορές σε εκείνον τον μετανάστη που μοχθεί, που ζει αρμονικά και διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με τον Ελληνα γείτονά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ