Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΓΥΝΑΙΚΑ
Τρόφιμα - «δηλητήριο» με φόντο το κέρδος

Τα τρόφιμα και η συνεχής υποβάθμιση της ποιότητάς τους είναι ένα θέμα που μας «καίει» όλους. Γι' αυτό μίλησε η βιοχημικός Καλλιόπη Καρακάση - Μπουντούρογλου, πρόεδρος της ΟΓΕ. Κατήγγειλε ότι οι μεγάλες πολυεθνικές είναι πρωταγωνίστριες στα διαπλεκόμενα και πίσω από κάθε κώδικα, οδηγία και νομοθετικό πλαίσιο, που έχει να κάνει με τον όποιο έλεγχο στα προϊόντα διατροφής. Θύμισε ακόμα τους κανόνες που επιβάλλει η ΕΕ και περιορίζουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της ντόπιας αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης και εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με εγχώρια προϊόντα. Η κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα που επέβαλε η ΕΕ (1993) έχει σαν αποτέλεσμα να εξαπλώνεται το όργιο της νοθείας και διοχέτευσης ακατάλληλων προϊόντων στην αγορά.

Τα 89% των κυλικείων που λειτουργούν στα σχολεία διαθέτουν και απαγορευμένα προϊόντα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΚΑ. Επίσης στον ελληνικό στρατό και στα νοσοκομεία διατίθενται ανεξέλεγκτα τρόφιμα εισαγωγής.

Στα ελληνικά ράφια, το 40 - 60% των τροφίμων με σογιάλευρο ή λεκιθίνη σόγιας είναι γενετικά τροποποιημένα! Οπως είναι γνωστό, γίνεται και χρήση πρόσθετων ουσιών στα τρόφιμα, προκειμένου να συγκαλυφτεί ελάττωμα ποιότητας ή κατεργασίας, που συντελεί στη μείωση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων. Τα συντηρητικά είναι δυνατόν να προκαλέσουν κακοήθεις όγκους, όπως έδειξαν τα πειράματα σε πειραματόζωα.

Η ακτινοβόληση με ακτίνες Χ, ενώ πρέπει να εφαρμόζεται για τη συντήρηση των τροφίμων, χρησιμοποιείται και σαν μέθοδος εξαπάτησης του καταναλωτή για τρόφιμα μολυσμένα με δηλητηριώδη βακτήρια, τα οποία μετά την ακτινοβόληση δεν είναι ανιχνεύσιμα!

Ο περιβόητος νόμος για τον ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) τελικά συρρικνώνει και αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τις υφιστάμενες υποδομές, καταργεί στην ουσία την παρέμβαση από τα δημόσια διαπιστευμένα εργαστήρια υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης, όπως το Γενικό Χημείο του Κράτους. Ο έλεγχος δε θα ξεκινήσει από το επίπεδο της παραγωγής (στάβλος - χωράφι), αλλά από τη μεταποίηση και πέρα. Παράλληλα, μετατοπίζει την εξουσία ελέγχου στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος - είναι απίστευτο - αλλά είναι και ο ελεγχόμενος!

Ολα είναι ...εμπορικά αντικείμενα!

Στο ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εστίασε την ομιλία του ο περιφερειολόγος Νίκος Μολυβιάτης, που έχει την επιμέλεια της οικολογικής σελίδας του «Ρ».

Είδαμε στις τηλεοράσεις τις τεράστιες διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων ακτιβιστών, φεμινιστριών, οικολόγων, εργατών, αγροτών από Ευρώπη και Λατινική Αμερική και τις συγκρούσεις τους με την αστυνομία στο Σιάτλ. Ολα αυτά παρουσιάστηκαν σαν εκδηλώσεις περιθωριακών. Οι αντιδράσεις ήταν απρόβλεπτες και ισχυρές.

οι 135 χώρες που εκπροσωπούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου - και σύντομα θα γίνουν 170 - είναι μια παγκόσμια κυβέρνηση οργάνωση που ναρκοθετεί το μέλλον του πλανήτη, τόνισε ο Ν. Μολυβιάτης. Κι αν το ΝΑΤΟ είναι το στρατιωτικό εργαλείο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είναι ο πολιορκητικός κριός επιβολής της «νέας τάξης πραγμάτων»: Οι πολυεθνικές εταιρίες επιβάλλουν τους κανόνες τους στο σύνολο των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, οι οποίες ορίζονται με τον πιο κυνικό τρόπο «εμπορικά αντικείμενα»!

Πολιτισμός, εκπαίδευση, υγεία, περιβάλλον είναι για τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού εμπορεύσιμα είδη, χωρίς όρους και όρια. Στο υπερόργανο διευθέτησης των διαφορών, οι «ειδικοί» συνεδριάζουν, χωρίς την παρουσία τρίτων ή των ενδιαφερομένων χωρών και βγάζουν «φιρμάνια», χωρίς ποτέ να μπορεί να μάθει κανείς το πώς και το γιατί. Για να μην εφαρμοστεί μια απόφαση, θα πρέπει να συμφωνήσει το σύνολο των κρατών, δηλαδή ακόμα κι αυτό που έχει κάνει την προσφυγή. Αν κάποιο κράτος δεν τηρήσει τα συμπεφωνημένα, έχει τεράστιες οικονομικές κυρώσεις. Π.χ., αν η Γαλλία απαγορεύσει την εισαγωγή βοοειδών που έχουν πάρει αυξητικές ορμόνες, επιβάλλεται ένα τεράστιο πρόστιμο για διαφυγόντα κέρδη, που αντιστοιχούν στις εξαγωγές των προϊόντων αυτών που προέρχονται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Σύμφωνα με τα παραπάνω, δε θα μπορούμε σε λίγο να αρνηθούμε εισαγωγή τοξικών αποβλήτων ή μπορεί να υποχρεωθούμε σε μαζική εισαγωγή προϊόντων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς!

Αν ένα κράτος απαγορεύσει ένα προϊόν για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις ή πληροφορίες ότι προέρχεται από γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, οφείλει να προσκομίσει αυτό, και όχι ο παραγωγός, τις αναγκαίες επιστημονικές αποδείξεις.

Μια από τις συμφωνίες που επιδιώκονται και μας αφορά άμεσα είναι αυτή που καλύπτει τα υγειονομικά και φυτο-υγειονομικά μέτρα, δηλαδή την εναρμόνιση των προδιαγραφών και κανονιστικών διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές και μεταφράζεται με την απονέκρωση των όποιων ισχυουσών διατάξεων στα διάφορα κράτη και μάλιστα σ' αυτά που διαθέτουν νομοθεσίες φιλοπεριβαλλοντικές...

Οσα ετοιμάζεται να μας επιβάλει η δικτατορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είναι αντίθετα και στη Δημοκρατία και στην Οικολογία. Η μόνη λύση είναι η υπέρβαση του καπιταλιστικού συστήματος με το σοσιαλιστικό. Αλλά για να θυμίσουμε τα προφητικά λόγια του Μαγιακόφσκι, «το μέλλον δε θα 'ρθει από μόνο του, νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς...», κατέληξε ο Νίκος Μολυβιάτης.

Κανένας έλεγχος...

Σήμερα δε γίνεται κανένας σχεδόν έλεγχος στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, κατάγγειλε ο Ηλίας Γεωργίου, κτηνίατρος. Οι ειδικοί κτηνίατροι έχουν πάρει σύνταξη και από τους 1.250 που υπήρχαν άλλοτε δεν έχουν μείνει ούτε 700. Πριν, λειτουργούσαν 17 εργαστήρια, τώρα υπολειτουργούν ή σχεδόν έκλεισαν. Δε διαθέτουμε εξειδικευμένους επιστήμονες και δε γίνεται σωστός εργαστηριακός έλεγχος. Γίνεται αλόγιστη σπατάλη στα αντιβιοτικά που χορηγούνται στα ζώα και στα ψάρια, με αποτέλεσμα τα σφάγια που τρώμε να είναι γεμάτα αντιβιοτικά, με επιπτώσεις στην υγεία. Το εργαστήριο ελέγχου αντιβιοτικών έκλεισε από δεκαετίας... Αναφερόμενος σε συνέχεια στην υδατορύπανση, ο ομιλητής αναφέρθηκε στην αστική ρύπανση στη θάλασσα, σε ποτάμια και σε λίμνες, που μολύνει ψάρια και οστρακοειδή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ