Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρέος η ίδρυση του Μουσείου ΕΑΜικού Τύπου

Εκδήλωση του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων

Αποψη του χώρου της «Βικτώρια»
Αποψη του χώρου της «Βικτώρια»
Σε βήμα έντονης διαμαρτυρίας των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων για την αδιαφορία των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων (υπουργείο Πολιτισμού) αλλά και του Δήμου Καλλιθέας να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για την ίδρυση του Μουσείου Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης στο παράνομο Τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα, μετατράπηκε, χτες η καθιερωμένη κάθε χρόνο εκδήλωση κοπής της πίτας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941-'44. Και, βεβαίως, σε βήμα έκφρασης της αποφασιστικότητας των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων αλλά και όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων να αναλάβουν δράση για να εκπληρωθεί αυτό το χρέος τιμής για όλους τους δημοσιογράφους.

Την εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν πλήθος αντιστασιακών δημοσιογράφων και άλλων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, οικογένειες Αντιστασιακών δημοσιογράφων που «έφυγαν», αλλά και νεότεροι συνάδελφοι, άνοιξε από το Σύνδεσμο ο Γ. Τσαπόγας, έφορος.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Καραντηνός, στάθηκε ιδιαίτερα στο Τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα. Με αφορμή το θάνατο του τελευταίου επιζώντα της ομάδας, του Βαγγέλη Μενεμενή, που έφυγε αδικαίωτος, αφού ακόμα παραμένει ανεκπλήρωτη η υπόσχεση - δέσμευση για τη δημιουργία Μουσείου του ΕΑΜικού Αντιστασιακού Τύπου στο σπίτι της οδού Σκρα 31 στην Καλλιθέα, όπου λειτουργούσε το μυστικό Τυπογραφείο. Πρόκειται για εμπαιγμό σε βάρος της Αντίστασης είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε σε κινητοποίηση για την υλοποίηση του χρέους.

Ο Κώστας Νίτσος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, εξέφρασε «ανυπόκριτο θαυμασμό για την ίδρυση από την ΚΕ του ΚΚΕ και το ΕΑΜ του μυστικού Τυπογραφείου, αλλά και για το γεγονός πως κρατήθηκε μυστική η παρουσία του και εξασφαλίστηκε, έτσι, η διατήρησή του επί 40 χρόνια, μέχρι το 1984 που με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, επίσης, έγινε γνωστή η ύπαρξή του». Επίσης, κατάγγειλε το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση των αρμοδίων για το Μουσείο Τύπου, αλλά και γιατί έγιναν προσπάθειες να αλλοιωθεί και το περιεχόμενο του Τυπογραφείου, για να καταλήξει: «Η υπεράσπισή του περνάει, πλέον, σε μας... Συστρατευόμαστε όλοι μας. Δίνουμε όρκο πριν φύγουμε να έχει σωθεί για να το παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας, που πρέπει να μάθουν και να σέβονται την ιστορία των προγόνων τους».

Τέλος, τιμώντας, έστω μετά θάνατον, την ομάδα του Τυπογραφείου του ΕΑΜ, ο Ν. Καραντηνός ανακοίνωσε την απόφαση του Συνδέσμου να κάνει επίτιμα μέλη του τους συγκεκριμένους συντρόφους: Γιώργο Ελληνούδη και Καλλιόπη Πάπαρη - Ελληνούδη, Βαγγέλη Μενεμενή, Δημήτρη Χατζή, Νίκο Καλατζόπουλο, Χρήστο και Ελένη Τζίμη. Αναφορά έκανε και στον αδικοχαμένο δημοσιογράφο Γιάννη Διακογιάννη, που επίσης ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος του Συνδέσμου, σημειώνοντας πως το παράδειγμά του δείχνει πως και σήμερα υπάρχουν δημοσιογράφοι που μένουν όρθιοι στο χρέος της ενημέρωσης του ελληνικού λαού, λέγοντας ΟΧΙ στον πακτωλό των ευρώ και στα αργύρια της εξαγοράς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
To Τυπογραφείο του ΕΑΜ και ο Βαγγέλης Μενεμενής (2007-02-18 00:00:00.0)
Γυναίκες στα τυπογραφεία και τις εφημερίδες της Αντίστασης (2006-11-26 00:00:00.0)
Τιμή και διδαχή! (2005-01-11 00:00:00.0)
Τελευταίο «χαίρε» στο σ. Θάνο Ζαφειρόπουλο (2004-05-29 00:00:00.0)
«ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, ο δρόμος των λαών» (2003-11-27 00:00:00.0)
«Φωτιά ελπίδας η Αντίσταση» (2001-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ