Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αύξηση τιμολογίων μέσω «ανομβρίας»

Τα σενάρια των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα στο επίκεντρο συνάντησης του προέδρου της ΡΑΕ με το διορισμένο από την κυβέρνηση πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ

Στην αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με πρόσχημα την αποφυγή μπλακ άουτ και με αρχή το βιομηχανικό τιμολόγιο, προσανατολίζεται η κυβέρνηση που «ζυμώνει» το θέμα σε συνεργασία με τις διοικήσεις της ΔΕΗ εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εκμεταλλευόμενη το θόρυβο που έχει προκληθεί (και καλλιεργηθεί) για τον κίνδυνο μπλακ άουτ το καλοκαίρι λόγω του συνδυασμού της αύξησης της κατανάλωσης, της μείωσης των εισαγωγών από Βουλγαρία και της μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ, βάζει μπροστά το σχέδιο ανατροπής των σημερινών δεδομένων τιμολόγησης για εκατομμύρια οικιακούς καταναλωτές. Χτες, εξάλλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος άφησε «ανοιχτό» το ζήτημα αύξησης των τιμολογίων μην αποκλείοντάς την, όπως στο παρελθόν.

Το θέμα μπήκε στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Μ. Καραμανής με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλο. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΡΑΕ με το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σύναψη νέων συμβάσεων με μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές. Με βάση τις συμβάσεις αυτές, ο διαχειριστής του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) θα μπορεί να διακόπτει απροειδοποίητα την παροχή ρεύματος σε περιόδους αιχμής, τα τιμολόγια θα είναι ακριβότερα, ωστόσο οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να εξάγουν ενέργεια που «περισσεύει» και να κερδίζουν από αυτό.

Ουσιαστικά, προωθείται ένα εντελώς νέο σύστημα τιμολόγησης. Το σύστημα αυτό, με την τοποθέτηση χρονομετρητών στα νοικοκυριά, θα διευκολύνει πολλαπλές χρεώσεις που δύσκολα θα μπορεί να ελέγξει ο μέσος καταναλωτής και θα τον αφήσουν στο τέλος είτε με έναν «καυτό» λογαριασμό είτε με εξαναγκασμό στον περιορισμό κατανάλωσης όταν θα έχει μεγάλη ανάγκη. Αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει η τοποθέτηση 30.000 μετρητών σε νοικοκυριά δοκιμαστικά και μόλις λυθούν τα τεχνικά ζητήματα θα προχωρήσει η γενικότερη υλοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: «Υπάρχει ζήτημα αλλαγής της δομής των τιμολογίων. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ακόμα. Θα πρέπει πρώτα η ΔΕΗ να εγκαταστήσει νέους μετρητές, ώστε να υπάρχουν στοιχεία κατανάλωσης σε ωριαία βάση. Γιατί, πράγματι, άλλο είναι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής 10.00 - 16.00 τη θερινή περίοδο, ή 20.00 - 22.00 στη χειμερινή περίοδο, και άλλο στις υπόλοιπες ώρες, που η ζήτηση είναι χαμηλότερη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ