Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χωματερή» τα ενετικά τείχη Ηρακλείου

Συνέχεια του Κούλε (φωτογραφία), είναι τα εγκαταλειμμένα ενετικά τείχη
Συνέχεια του Κούλε (φωτογραφία), είναι τα εγκαταλειμμένα ενετικά τείχη
Στην ...«καλή θέληση» των ιδιωτών να αφαιρέσουν τους αυθαίρετους υπονόμους από το παραθαλάσσιο τμήμα των ενετικών τειχών του Ηρακλείου βασίζεται, ουσιαστικά, η σχετική προμελέτη στερέωσης και στατικής αποκατάστασης που συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για το τμήμα των τειχών που ξεκινά από το λιμάνι και καταλήγει στον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα. Οπως σημείωσε ο εισηγητής, είναι ένα «εξαιρετικά υποβαθμισμένο τμήμα της μεσαιωνικής οχύρωσης», που άρχισε να παρακμάζει αμέσως μετά την άλωση του Ηρακλείου από τους Οθωμανούς (οι οποίοι ιστορικά δε χρησιμοποιούσαν τείχη), αλλά η «χαριστική βολή» σε ό,τι απόμεινε και από τη συνεχή φθορά που προκαλεί η θάλασσα, δόθηκε στις μέρες μας, με την εγκατάλειψη που οδήγησε σε καταρρεύσεις, συσσώρευση σκουπιδιών, παράνομους υπονόμους, κτίρια χτισμένα πάνω στο τείχος, ταβέρνες, μπαρ ...και μια Εφορεία Αρχαιοτήτων!

Η προμελέτη προβλέπει σωστικές παρεμβάσεις, αλλά, σύμφωνα με τον εισηγητή, προϋποθέτει να ...«πειστούν» να συνεργαστούν όσοι χρησιμοποιούν το τείχος με διάφορους τρόπους.

«Συμβίωση» αρχαίων - νοσοκομείου

Θετικά γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας στο χώρο του πρώην πεδίου βολής («Στρατόπεδο Π. Παπαναγνώστου»).

Το στρατόπεδο (25 στρέμματα), είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1971, ενώ, σύμφωνα με εισήγηση στο ΚΑΣ, είναι χώρος «μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος». Με τις ανασκαφές της ΙΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με αφορμή τη χωροθέτηση του νοσοκομείου, αποκαλύφθηκαν ευρήματα που συνδέονται με τη διοικητική, θρησκευτική και οικιστική ζωή της περιοχής στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, στην πλειοψηφία τους τα ευρήματα ήταν κατακερματισμένα, εκτός από ένα τμήμα περιβόλου και έναν κτιστό βωμό, λόγω, κυρίως, της χρήσης του χώρου ως πεδίου βολής.

Λόγω των ευρημάτων, πάντως, το τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ζήτησε αλλαγή χωροθέτησης του νοσοκομείου, εντός βέβαια της περιοχής του στρατοπέδου και ολοκλήρωση της ανασκαφής με δαπάνες του φορέα κατασκευής του νοσοκομείου. Η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΠΟ ζήτησε τροποποιημένη μελέτη, που, όμως, δε στάλθηκε ποτέ, γιατί μεσολάβησε νέα ανασκαφή στη νέα χωροθέτηση, όπου αποκαλύφθηκαν νέες αρχαιότητες.

Τελικά, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της διατήρησης και ανάδειξης 6 στρεμμάτων με αρχαιότητες, που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και μεταφορά εκεί των αρχαιοτήτων από τους άλλους χώρους της ανασκαφής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παίζοντας» με τις λέξεις... (2003-12-06 00:00:00.0)
Σωτήρια απόφαση (2003-05-20 00:00:00.0)
Πολιτική επιλογή η χωροθέτησή του (2002-11-26 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν τα Μακρά Τείχη (2002-03-22 00:00:00.0)
Συνεχείς αποκαλύψεις αρχαιοτήτων (2002-03-16 00:00:00.0)
Αρχαία και λαθρανασκαφές (1997-10-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ