Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΓΥΝΑΙΚΑ
Η λεηλασία του πλανήτη

«Περιβάλλον και ρύποι» ήταν ο τίτλος της εισήγησης της Μαρίας Πρίφτη, αντιπροέδρου της ΟΓΕ, που αναφέρθηκε διεξοδικά αλλά και σφαιρικά στο εφιαλτικό μέλλον του περιβάλλοντος. Ανατριχιαστικά τα στοιχεία που παρέθεσε: Το 40% των θανάτων σ' όλο τον κόσμο οφείλονται στη μόλυνση του περιβάλλοντος!

Κάθε χρόνο μια έκταση μεγαλύτερη από ολόκληρη την Ελλάδα μετατρέπεται σε έρημο λόγω της αποψίλωσης των δασών, των κλιματικών αλλαγών, της εντατικής καλλιέργειας, της υπερβόσκησης, της αύξησης του πληθυσμού.

Τα μεγάλα αστικά κέντρα γίνονται θάλαμοι αερίων. Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις καρκινογόνου βενζολίου στον κόσμο έχει μετρηθεί στην Αθήνα. Στην Αθήνα επίσης οι μεταφορές ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε ποσοστό 80% σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στον ελλαδικό χώρο και ειδικότερα στο Αιγαίο - από την Κρήτη ως τη Θεσσαλονίκη - έχουν παρατηρηθεί υψηλές τιμές ρυπογόνου όζοντος. Οι τιμές ρύπανσης υπερβαίνουν το όριο που έχει θεσπίσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η ΕΕ.

Στον Ασπρόπυργο το πρόβλημα υγείας των κατοίκων είναι τεράστιο. Τα απόβλητα της ελληνικής χαλυβουργίας, ένα εκατομμύριο τόνοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γκρίνπις», περιέχουν 18.500 φορές περισσότερη διοξίνη από αυτήν που προκάλεσε το σκάνδαλο με τις ζωοτροφές στο Βέλγιο στο πρόσφατο παρελθόν! Φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα, εκτός από σοβαρές επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα, δημιούργησαν και τεράστια προβλήματα στους ανθρώπους. Αφού κάποια φυτοφάρμακα χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ως χημικά όπλα - ιδιαίτερα χρησιμοποιήθηκαν στο Βιετνάμ, αλλά και σε άλλους πολέμους.

Στο Ιράκ και στη Σερβία πρόσφατα οι βόμβες ανακυκλωμένου ουρανίου θέρισαν. Οι βόμβες αυτές κατασκευάστηκαν από τα απόβλητα του ραδιενεργού υλικού που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πυρηνικών όπλων. Μετά το τέλος του πολέμου στον Κόλπο του Ιράκ, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα κρούσματα βρεφικής θνησιμότητας, γενετικών ανωμαλιών και δυσμορφίας στα νεογέννητα μωρά.

Και να σκεφθεί κανείς ότι το ανακυκλωμένο ουράνιο έχει περίοδο ζωής 4,5 δισ. χρόνια! Μετά την οικολογική καταστροφή της Σερβίας, σύμφωνα με τις μετρήσεις ρωσικών ερευνητικών κέντρων, διαταράχτηκε η κλιματολογική ισορροπία και οι αλλαγές των εποχών με άγνωστες συνέπειες. Αλλά και ο βυθός της θάλασσας έχει μετατραπεί σε απέραντο ραδιενεργό νεκροταφείο. Ιδιαίτερα οι Γάλλοι προτίμησαν τη Μεσόγειο...

Το ίδιο το ΝΑΤΟ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την ύπαρξη των 186 πυρηνικών βομβών στην Ευρώπη. Σοβαρό πλήγμα στον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών αποτέλεσε η απόρριψη από την αμερικανική Ανω Βουλή της συμφωνίας για την κατάργηση των πυρηνικών δοκιμών. «Η προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να απεξαρτηθεί από την πίεση που ασκεί το κεφάλαιο στις κυβερνήσεις»... κατέληξε η Μαρί Πρίφτη. «Η προστασία του περιβάλλοντος ας μπει στις προτεραιότητες των διεκδικητικών αγώνων μας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

Σκουπίδια, τα επικίνδυνα

Για την επικίνδυνη μόλυνση που προκαλούν σήμερα τα σκουπίδια μίλησε ο Μπάμπης Ζιώγας, πολιτικός μηχανικός - υγιεινολόγος. Τα απορρίμματα είναι πια πολύ περισσότερα από το παρελθόν αλλά περιέχουν και περισσότερες επικίνδυνες ουσίες - ακόμα και τα οικιακά απορρίμματα, που προέρχονται από άρρωστους, είτε από κλινικές, τοξικά απόβλητα, πηγμένα χρώματα, φάρμακα με ληγμένη ημερομηνία, μπαταρίες, αεροζόλ, εντομοκτόνα μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση του περιβάλλοντος. Υπάρχουν ακόμα τα πλαστικά, το γυαλί, οι σύριγγες. Ολα αυτά συσσωρεύονται σε ανεξέλεγκτες χωματερές, υφίστανται ζυμώσεις, καύση και με τα νερά της βροχής φεύγουν τεράστιες ποσότητες ρύπων, αερίων και υγρών. Ετσι όταν νιώθουμε μυρωδιά από καπνό κοντά σε χωματερές ακόμα και όταν βρισκόμαστε σε χώρους με καθαρό αέρα εισπνέουμε μεγάλες ποσότητες επιβλαβών ουσιών. Επιβλαβείς ουσίες παράγονται και στα κρεματόρια από καύση οργανικών ουσιών, όταν δεν υπάρχουν ακριβά και εξειδικευμένα συστήματα προστασίας.

Η μόλυνση από τα απορρίμματα μπορεί να επηρεάσει τα υπόγεια νερά ακόμα και την ύδρευση μιας πόλης ή ενός χωριού. Η καύση δε συνίσταται, γιατί εκπέμπονται τεράστιες ποσότητες τοξικών αερίων. Μια λύση θα ήταν η πρόληψη ώστε να υπάρχουν λιγότερα απόβλητα. Ομως δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Πέντε χρόνια βρίσκεται στα χαρτιά ένα σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση. Κάθε δήμος είναι στα λόγια υπέρ της λύσης του προβλήματος, φτάνει να μη γίνει χωματερή στα όρια της περιοχής του, γιατί αυτό θα έχει πολιτικό κόστος. Ετσι τα σκουπίδια παραμένουν στις ήδη υποβαθμισμένες περιοχές. Μόνη λύση είναι η ενεργοποίηση του μαζικού κινήματος. Η κυβέρνηση αντί να κάνει αντιμελέτες, ώστε να ανατρέψει τις προηγούμενες, καλό θα ήταν να βρει κονδύλια για έργα άμεσης απόδοσης στο κοινωνικό σύνολο. Σήμερα τα 85-90% των εθνικών και κοινωνικών πόρων σπαταλιούνται σε έργα οδοποιίας. Και βέβαια δεν είναι οι μεγαλοκαρχαρίες που υφίστανται τις επιπτώσεις από τη μόλυνση του περιβάλλοντος γιατί αυτοί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές στα καλύτερα μέρη της Ελλάδας ή να πηγαίνουν στο εξωτερικό...

Ενα εφιαλτικό μέλλον

Συγκλονιστική η ομιλία της ιατρού Μαρίας Σωτηροπούλου - Αρβανίτη, που είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά της πυρηνικής και βιομηχανικής απειλής. Συγκλονιστική όχι μόνο σ' ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση αλλά και τους κινδύνους που παραμονεύουν τις μελλοντικές γενιές. Αφού αναφέρθηκε στη Χιροσίμα, στο Τσερνομπίλ, στα πυρηνικά του Αραξου κι αυτά που έχουν βυθιστεί νότια της Κρήτης, στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου στην Τουρκία και στο Κοσλοντούι της Βουλγαρίας κι ακόμα στην απειλή που προέρχεται από την περιβαλλοντική καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας, μίλησε για καρκίνους, κληρονομικές αλλοιώσεις στους απογόνους και άλλες ύπουλες αρρώστιες που περιμένουν στο μέλλον. Η αμερικανική γερουσία δεν έκανε δεκτή την απόφαση για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών αλλά και η Ελλάδα έριξε λευκό στον ΟΗΕ στη συζήτηση για την απαγόρευση των πυρηνικών.

Αν και το δικαστήριο της Χάγης θεωρεί παράνομη την απειλή χρήσης πυρηνικών, το ΝΑΤΟ στο νέο του σχεδιασμό περιλαμβάνει τώρα την τακτική του πρώτου πυρηνικού πλήγματος...

Μετά το σύνδρομο του Κόλπου με θύματα 100.000 στρατιώτες, γνωρίζουμε ότι τα καινούρια όπλα προκαλούν αλλοιώσεις στο DNA, καρκίνους του μαστού, λευχαιμίες, καρκίνους του μυελού των οστών, του εντέρου, του δέρματος κ.ά., τερατογενέσεις, κληρονομικές αλλοιώσεις δεκάδες χρόνια μετά την έκθεση στην ακτινοβολία. Υπάρχουν, διευκρίνισε, αλλοιώσεις κληρονομικές και ασθένειες προβλέψιμες αλλά και μη προβλέψιμες. Η πλειοψηφία τους δεν εκδηλώνεται στην πρώτη γενιά αλλά περνάει από τον γενετικό κύκλο και φτάνει στους απογόνους. (Οπως είπε ο καθηγητής Δοντάς, πρόεδρος της Εθνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια δεν υπάρχει ούτε μια στατιστική για τον καρκίνο). Η αύξηση της ραδιενέργειας θα έχει ακόμα επιδράσεις στις εγκύους και τα παιδιά.


Επιμέλεια:
Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ