Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε δίπλα σε λεωφορείο που μετέφερε μέλη του επίλεκτου σώματος των «Φρουρών της Επανάστασης», χτες, κοντά στο Ζαντεχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιστάν - Μπαλουχιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11, να τραυματιστούν 31 και να σκοτωθεί και ένας από τους δράστες της επίθεσης. Οπως μετέδιδαν τα ιρανικά ΜΜΕ, έχουν συλληφθεί και άλλα 5 άτομα που σχετίζονται με την επίθεση, καθώς οι δράστες εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο λίγο πριν την έκρηξη.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση «Τζονταλάχ ή Ταξιαρχίες του Θεού», που υποστηρίζει ότι σχετίζεται με την «αλ Κάιντα» και ότι μάχεται κατά των «διακρίσεων σε βάρος των σουνιτών στο Ιράν». Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη και για άλλες επιθέσεις στη συγκεκριμένη επαρχία που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Οι ιρανικές αρχές τη συνδέουν με δίκτυα λαθρεμπορίας ναρκωτικών και άλλους «παρανόμους ενόπλους». Παλαιότερα, η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτού του είδους τον «υπόκοσμο» για να αποσταθεροποιήσει το Ιράν. Χθες, μετά την επίθεση, βουλευτές που προέρχονται από τη συγκεκριμένη επαρχία κάλεσαν την ιρανική κυβέρνηση να έρθει σε συνεννόηση με την πακιστανική ηγεσία, καθώς η οργάνωση φέρεται να έχει απασχολήσει και τις πακιστανικές αρχές, προκειμένου να ληφθούν «κοινά μέτρα».

Η χθεσινή επίθεση σημειώνεται σε μια στιγμή που παρατηρείται κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ιράν - ΗΠΑ, με αφορμή τις αμερικανικές κατηγορίες για εξοπλισμό παραστρατιωτικών ομάδων στο Ιράκ από το Ιράν. Επίσης, συμπίπτει με τη νέα ένταση που υπάρχει με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ