Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο

Να παρουσιάσει ως φιλολαϊκές τις πλέον αντιδραστικές προτάσεις της συνταγματικής αναθεώρησης επιχείρησε με τη χτεσινή ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, και ιδίως αυτές που αφορούν τα άρθρα 24 και 16 για τα δάση και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης έκανε νέα έκκληση συναίνεσης προς το ΠΑΣΟΚ, παρά τις κατηγορίες που απηύθυνε στην αξιωματική αντιπολίτευση για την τακτική της απέναντι στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Κώστας Καραμανλής άσκησε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την αποχώρησή του από τη συνταγματική αναθεώρηση. Οπως είπε, πρόκειται για «την πιο κυνική απόπειρα υπονόμευσης μιας κοινά συμφωνημένης πορείας. Ολοι γνωρίζουμε ότι οι σημερινοί απόντες είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη άμεσης συνταγματικής αναθεώρησης και είχαν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις. Ορισμένες από τις προτάσεις αντιμετωπίζονται θετικά. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξηγούσε αναλυτικά τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την αναθεώρηση σειράς άρθρων. Κορυφαία στελέχη της αναγνώριζαν διαρκώς ότι ο διάλογος στην αρμόδια Επιτροπή διεξαγόταν σε υψηλό επίπεδο». Παρ' όλα αυτά άφησε ανοιχτό κάθε παράθυρο συναίνεσης τονίζοντας πως «η κοινωνία απαιτεί ανταγωνισμό προσφοράς, και όχι μεθοδεύσεις πόλωσης και πολιτικής έντασης. Ο δρόμος της συνεννόησης είναι πάντα ανοιχτός και μας προκαλεί όλους».

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 24 που αφορά τα δάση, ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι «προτείνουμε την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του άρθρου 24, με διττό στόχο: Αφενός την απόλυτη προστασία των δασών και αφετέρου τη διασφάλιση βιώσιμης Περιφερειακής Ανάπτυξης». Μάλιστα προσπάθησε να εμφανίσει την πολιτική της ΝΔ ως φιλοπεριβαλλοντική λέγοντας ότι «ο σεβασμός στο Περιβάλλον και η προστασία των φυσικών πόρων είναι υπέρτατη υποχρέωση όλων και, πρώτ' απ' όλα, της ίδιας της πολιτείας. Είναι βασικός και διαρκής στόχος της πολιτικής μας».

Ο πρωθυπουργός ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναλύοντας την κυβερνητική θέση για την αναθεώρηση το άρθρου 16. Οπως είπε, «παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευση που αναλάβαμε απέναντι στους πολίτες: Προτείνουμε να τεθεί ως προμετωπίδα του άρθρου 16 η σύνδεση της Παιδείας με τον ελληνικό και, κατ' επέκταση, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Προτείνουμε να υπογραμμίζεται ρητά και ξεκάθαρα, ως προτεραιότητα της πολιτείας, η διαρκής αναβάθμιση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Προτείνουμε να οριοθετηθεί, παράλληλα, και η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μη κρατικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κάτω από αυστηρό δημόσιο έλεγχο». Μάλιστα σχολίασε και τις θέσεις όσων αντιτίθενται στην αναθεώρηση, λέγοντας: «Γνωρίζετε τις τάσεις που αναπτύσσονται, ενόψει της δημιουργίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Χώρου. Είναι υποχρέωσή μας να μην αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν στην τύχη χωρίς αρχές, χωρίς κανόνες. Να μην αφήσουμε, άτολμοι και αδρανείς, να επικρατήσουν "ντε φάκτο" καταστάσεις, χωρίς ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο, σ' έναν τομέα, τόσο κρίσιμο για την πατρίδα, την κοινωνία, τις νέες και τους νέους μας. Είναι ανάγκη να ορίσουμε σήμερα τη δυνατότητα της επόμενης Βουλής να θεσπίσει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο, που να αποτρέπει κάθε απόπειρα άναρχης δραστηριότητας στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Να διαμορφώσουμε έγκαιρα και υπεύθυνα το θεσμικό πλαίσιο, για την οργανωμένη εναρμόνιση της χώρας μας στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις».

Παράλληλα ο Κ. Καραμανλής παρουσίασε ως σημαντική μεταρρύθμιση τη δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου: «Η μετατροπή του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου σε Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα αναλάβει τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, χωρίς να θίγεται ο πυρήνας του ισχύοντος διάχυτου ελέγχου»... Επίσης αιτιολόγησε τις προσπάθειες συνταγματικής υπονόμευσης της μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων, λέγοντας πως είναι «ανάγκη να μπει επιτέλους ένα τέλος στην αυθαίρετη, ως προς την αξιοποίησή του, διάκριση του προσωπικού σε «μόνιμο» και «μη μόνιμο». Να μην αποκλείονται από την ιεραρχία νέοι άνθρωποι που διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση και φέρνουν στη Δημόσια Διοίκηση νέα γνώση και νέα δυναμική. Να κρίνεται και να εξελίσσεται ο καθένας, όποια κι αν είναι η σχέση εργασίας που έχει, με βάση την αξία του, τη δουλιά του και τις υπηρεσίες που παρέχει στους φορολογούμενους πολίτες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνταγματική «κατοχύρωση» της ανταγωνιστικότητας (2011-07-30 00:00:00.0)
Η αναθεώρηση του ΠΑΣΟΚ (2007-01-18 00:00:00.0)
Αρνητικές μεταβολές στη δασική γη (2007-01-14 00:00:00.0)
Ολονυκτία με κεριά έξω από τη Βουλή (2001-04-03 00:00:00.0)
Αντίθετοι πανεπιστημιακοί, δασολόγοι και νομικοί (2001-01-13 00:00:00.0)
Συναίνεση στην υποτέλεια (1997-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ