Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεσμεύσεις Μπλερ, σφαγές στη Χελμάντ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Υποδεχόμενος το λεγόμενο «Πρόεδρο» του Αφγανιστάν, ο Τόνι Μπλερ δεσμεύτηκε ότι θα «ολοκληρώσει την αποστολή» της Βρετανίας και των δυνάμεων κατοχής του Αφγανιστάν γενικότερα. Μίλησε για «σκληρές προκλήσεις» και «προσπάθειες των εχθρών της προόδου»(!) στο Αφγανιστάν «να σπρώξουν τη χώρα πίσω». Επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα αυξήσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν πριν το καλοκαίρι κατά 800 άνδρες, στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού που προαναγγέλλεται ως κλιμάκωση του πολέμου.

Στο μεταξύ, η 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, που σχεδιαζόταν να μεταβεί στο Ιράκ, μετατέθηκε απροσδόκητα στο Αφγανιστάν, μετέδωσε χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Η Ταξιαρχία, που εδρεύει στη Βιτσέντζα της Ιταλίας, αριθμεί 3.200 άνδρες. Η αποστολή της ανεβάζει στο υψηλότερο επίπεδο(!) από την έναρξη του πολέμου, το 2001, την αμερικανική κατοχική παρουσία στο Αφγανιστάν. Επίσης, οι Ταλιμπάν φέρονται να κατέλαβαν και να ελέγχουν και δεύτερη περιοχή, την Ουασίρ της επαρχίας Χελμάντ, μετά τη Μούσα Κάλα, όπου αναμένεται σφαγή προσεχώς.

Χτες επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος των Ταλιμπάν σκοτώθηκε, όπως και αρκετοί πολίτες, σε βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Χελμάντ. Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Τοπικός προεστός έκανε λόγο για 30 νεκρούς, εκ των οποίων 20 Ταλιμπάν και 10 άμαχοι, περιλαμβανομένων και παιδιών. Ο πρώην πράκτορας της CIA Ντέιβιντ Πασάρο καταδικάστηκε για το βασανισμό και τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός Αφγανού κρατουμένου και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 8,5 ετών.

Στο γειτονικό Πακιστάν, ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τις αμερικανονατοϊκές αιτιάσεις ότι δεν κάνει «αρκετά» για να εμποδίσει τους Ταλιμπάν να διέρχονται από και προς το Αφγανιστάν. Χτες στην Τανκ του Πακιστάν, άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα δολοφόνησαν έναν σιίτη πνευματικό ηγέτη στην πόλη Ντέρα Ισμαΐλ Χαν, προκαλώντας βίαιες διαδηλώσεις. Ακόμη, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν έκρηξη βόμβας προκάλεσε ζημιές σε αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, προκαλώντας διακοπή της παροχής. Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξε ανάληψη ευθύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ