Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνικό Φεστιβάλ με αφιερώματα

Μικρό και φέτος σε διάρκεια και συμπαγές στις εκδηλώσεις θα είναι το Ελληνικό Φεστιβάλ. Οπως ανακοίνωσε χτες ο διευθυντής του, Γιώργος Λούκος, το Φεστιβάλ θα είναι δίμηνο (1/6-30/7) και θα φιλοξενηθεί στους χώρους: Ηρώδειο, Επίδαυρο, «Σχολείον» (Πειραιώς 260), Μουσείο Μπενάκη, θέατρο «Πόρτα», Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Φαλήρου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε πέντε θεματικές: Αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας. «Από την πεζογραφία στη σκηνή». Αφιερώματα: Στον Αμερικανό χορογράφο William Forsythe. Στο ελληνικό τραγούδι. Στη μουσική του 20ού-21ου αιώνα. Παράλληλα, θα γίνουν επιμέρους εκδηλώσεις (εγκαταστάσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, παιδικό θέατρο).

Η έναρξη θα γίνει με την «Κάρμεν» του Μπιζέ από τη Λυρική Σκηνή. Στην ενότητα «Από την πεζογραφία στη σκηνή» θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις: «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι (σκηνοθεσία Πιοτρ Φομένκο), «Δαίμονες» του Ντοστογιέφσκι (σκηνοθεσία Μ. Λυμπεροπούλου), «Κουαρτέτο» του Χ. Μίλερ (σκηνοθεσία Μπ. Γουίλσον). Παραστάσεις βασισμένες σε έργα των Αλ. Παπαδιαμάντη, Δ. Χατζή, Δ. Δημητριάδη, Σ. Δημητρίου.

Στις εκδηλώσεις για την Μ. Κάλλας εντάσσονται δύο γκαλά τραγουδιού (το πρώτο με τις λυρικές τραγουδίστριες June Anderson B. Uria - Monzon και το δεύτερο με Ελληνες τραγουδιστές) και παράσταση της «Μήδειας» του Κερουμπίνι στην Επίδαυρο. Στην Επίδαυρο θα ανεβούν οι παραστάσεις: «Νέα Σκηνή» - Σοφοκλή «Αντιγόνη». Εθνικό Θέατρο - Σοφοκλή «Οιδίποδας Τύραννος» και «Ηλέκτρα». ΚΘΒΕ - Αριστοφάνη «Λυσιστράτη». Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου - Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις». Στον κύκλο ελληνικό τραγούδι, μεταξύ άλλων θα γίνουν αφιερώματα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τον Ακη Πάνου και τον Μάνο Λοΐζο (από την Χ. Αλεξίου). Αφιερωμένη στα παιδιά του Ιράκ και της Παλαιστίνης θα είναι η συναυλία της σπουδαίας Λιβανέζας τραγουδίστριας Fairuz (5/7).

Στο υπουργείο Πολιτισμού το θέατρο «Εμπρός»

Μετά από αίτημα του καλλιτεχνικού κόσμου για τη σωτηρία του θεάτρου «Εμπρός», ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε χτες ότι σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου, «οριστικοποιήθηκε ότι το "Εμπρός" θα μείνει χώρος πολιτισμού και θα περιέλθει στο ΥΠΠΟ». Φυσικά, μένει να δούμε ποια ακριβώς θα είναι η αξιοποίησή του.

  • Με επιστολή του ο Αντώνης Αντύπας προς το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, τον αναπληρωτή διευθυντή του, Σωτήρη Χατζάκη και τον διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Γεώργιο Λούκο, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη σκηνοθεσία του «Οιδίποδα Τυράννου», σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, οι υπό διαμόρφωση νέες συνθήκες στη λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου, σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υπογραφή των συμβολαίων, δεν μπορούν να εγγυηθούν σε μένα και τους συνεργάτες μου τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την προετοιμασία μιας τόσο απαιτητικής παράστασης».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ