Πέμπτη 10 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
«Πάνω» 7 δρχ. το λίτρο

Ακριβότερα κατά 7 περίπου δραχμές το λίτρο θα πληρώσουν από σήμερα οι οδηγοί τη βενζίνη, καθώς τόσο οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου όσο και η ισοτιμία του δολαρίου επιβαρύνει σημαντικά τις τιμές και στην ελληνική αγορά. Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης από σήμερα και για μια βδομάδα η τιμή της βενζίνης σούπερ αυξάνεται κατά 6,8 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης κατά 6,9 δρχ., ενώ κατά 1,8 δρχ. αυξάνεται και η τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Οι αυξήσεις αποδίδονται στην αύξηση της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου καθώς και στην άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου απέναντι στη δραχμή. Ειδικότερα, η τιμή fixing του δολαρίου χτες ήταν στις 376 δρχ., κατά 7 δραχμές περίπου υψηλότερα απ' ό,τι την προηγούμενη Τετάρτη. Παράλληλα, χτες η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά του Λονδίνου διαμορφώθηκε στα 29,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ στα 30,17 δολάρια διαμορφώθηκε στην αγορά της Ν. Υόρκης. Ενας από τους παράγοντες που εκτιμάται ότι εκτίναξε πάλι στα 30 δολάρια την τιμή του αργού πετρελαίου είναι η μείωση των αποθεμάτων στην αμερικανική αγορά, που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 24 ετών.

Με βάση, λοιπόν, τις νέες αυξήσεις, οι «ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των βενζινών -σούπερ και αμόλυβδης- διαμορφώνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης ως εξής γι' αυτή τη βδομάδα:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης, της σούπερ στις 265 και της αμόλυβδης στις 248,4 δρχ. το λίτρο.
  • Για την Α΄ ζώνη, της σούπερ στις 269,9 και της αμόλυβδης στις 253,3 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Β΄ ζώνης η «ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης» της σούπερ διαμορφώνεται στις 272,9 και της αμόλυβδης στις 256,3 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Γ΄ ζώνης με ΦΠΑ 18% η «ενδεικτική τιμή» της σούπερ είναι στις 274,9 και της αμόλυβδης στις 258,3 δρχ., ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13% οι αντίστοιχες τιμές είναι 265,1 και 249,5 δρχ. το λίτρο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή της η Ενωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής καταγγέλλει ότι ασκούνται πολύπλευρες πιέσεις για την υπονόμευση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, που όπως τονίζει δεν έχουν αποτέλεσμα, αφού η υλοποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης προχωράει. Αναφέρει, επίσης, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε και τις 18 αιτήσεις αναστολής της υπουργικής απόφασης που είχαν ασκηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ