Σάββατο 24 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Γιώργος Γραμματικάκης «Η κόμη της Βερενίκης» (Ανανεωμένη έκδοση του εξαιρετικά εκλαϊκευτικού και εκπληκτικά λογοτεχνημένου επιστημονικού βιβλίου του καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, που τον καθιέρωσε στα λογοτεχνικά γράμματα. Το βιβλίο, που διηγείται συναρπαστικά τη δημιουργία του σύμπαντος πριν 14 δισεκατομμύρια χρόνια και μια αδιανόητη «μεγάλη έκρηξη», συνοδεύεται με CD, με μουσική σύνθεση του Ανδρέα Γεωργοτά, εκτελεσμένη με αρχαιοελληνικά όργανα και βιόλα και αφηγητή τον συγγραφέα). Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφόρησε και το επίσης επιστημονικού περιεχομένου βιβλίο του Γ. Γραμματικάκη «Η αυτοβιογραφία του Φωτός» (εγκωμιάστηκε και για τη λογοτεχνική του αξία). Σίγκμουντ Φρόιντ (Η ζωή του σε εικόνες και κείμενα Ερνστ Φρόιντ, Λούσι Φρόιντ και Ιλγε Γκρούμπριχ - Σημίτη)» (επιμέλεια Γιάννης Κουγιουμτζάκης, μετάφραση Κώστας Ανδρουλιδάκης, Μαρία Μαρκοδημητράκη, Γιάννης Κουγιουμτζάκης. Το βιογραφικό του κορυφαίου ψυχαναλυτή και πολυγραφότατου συγγραφέα συνέταξε ο Κ. Ρ. Αϊσλερ. Τα κείμενα και οι φωτογραφίες παρακολουθούν όλη την επιστημονική, συγγραφική και οικογενειακή πορεία του Φρόιντ και κλείνουν με παράρτημα «πηγών» των κειμενικών παραθεμάτων και εικόνων και ευρετήριο. Η έκδοση έγινε με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Φρόιντ).

- «Κέδρος»: Γιάννης Κοντός «Δευτερόλεπτα του φόβου» (εξαιρετικά, νοηματικά πυκνά δίστιχα, τρίστιχα ποιήματα, του βραβευμένου ποιητή, εικονογραφημένα με πέντε πίνακες του Χρίστου Καρά). Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου «Καταδολίευση» (κοινωνικοπολιτικό αφήγημα για την Καβάλα στη δεκαετία του 1960, εποχή οικονομικών και πολιτικών ανακατατάξεων, που οδήγησαν μια παραδοσιακή, δυνατή καπνοπαραγωγό πόλη και τους εργαζομένους της «ομήρους» στα χέρια μεγάλων ξένων εταιρειών). Μαρία Βοναπάρτη («Πρόσωπο της ιστορίας και της ψυχανάλυσης)» (συλλογικό έργο - έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας για την Γαλλίδα ψυχαναλύτρια και συγγραφέα, κόρη του Ρολάνδου Βοναπάρτη, σύζυγο του πρίγκιπα Γεωργίου της Ελλάδος, ιδρυτικού μέλους της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Παρισιού, η οποία διέσωσε τον Σ. Φρόιντ από τους ναζί και συμμετείχε στην ψυχαναλυτική ομάδα των Α. Εμπειρίκου, Γ. Ζαβιτσιάνου, Δ. Κουρέτα, ομάδα - πρόδρομος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης. Επιμέλεια: Γρηγόρης Βαλσαματζής, Γρηγόρης Μανιαδάκης, Δημήτρης Ρήγας). Μαρινέλλα Βλαχάκη «Σιλάνς σιλβουπλέ» (μυθιστόρημα). Γκεόργκι Μίσεφ «Η γέφυρα του Δούναβη» (μετάφραση Πάνος Σταθόγιαννης, αποκαλυπτικό κοινωνικο-πολιτικό μυθιστόρημα για τη σύγχρονη Βουλγαρία του μαφιόζικου κεφαλαίου, της θρησκοληψίας και της καταρράκωσης των υποδομών που δημιούργησε ο σοσιαλισμός). Ντανίλο Κις «Ενας τάφος για τον Μπόρις Νταβίντοβιτς (εφτά κεφάλαια μιας κοινής ιστορίας)» (μετάφραση Μαρία Κεσίνη, μυθιστόρημα). Εντουαρντ Αλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» (μετάφραση Ερρίκος Μπελιές, διάσημο θεατρικό έργο).

- Καστανιώτης: Ντέρεκ Ουόλκοτ «Ποιήματα» (μετάφραση Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Στέφανος Παπαδόπουλος, ποιήματα του νομπελίστα μαύρου ποιητή από την Καραϊβική).

- «Εστία»: Μαρία Στεφανοπούλου «Ο βράχος στο σύννεφο» (συλλογή διηγημάτων).

- «Πολύτροπον» Λουκία Ρικάκη «Κράτησέ με» (το σενάριο της ομώνυμης ταινίας της σκηνοθέτριας, που συνοδεύεται με CD. Τη μουσική της ταινίας έγραψαν οι Μαριέττα Φαφούτη και Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Τραγουδούν οι Νατάσα Τσίρου και Μαριέττα Φαφούτη. Εκδοση της «Λύρας»). Ζιλμπέρ Ασαρ «Σύγκρουση βαρβαροτήτων (Η δημιουργία της Νέας Τάξης Πραγμάτων)» (μετάφραση Σίσσυ Βώρου, επιστημονική επιμέλεια Σταύρος Τομπάζος. Πολιτικό βιβλίο για τη νεοταξική βαρβαρότητα). Λουί Σαλά - Μολένς «Η κόκκινη βίβλος του Γιαχβέ» (μετάφραση Γιάννης Καυκάς. Κριτική «ανάγνωση» της Βίβλου και των κοινωνικών θεμελίων του ιουδαιο-χριστιανισμού).

- Α. Α. Λιβάνη: Ναπολέων Λαπαθιώτης «Το τάμα της Ανθούλας» (επιμέλεια του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Παπακώστα. Το ρομάντζο του «καταραμένου» ποιητή Ν. Λαπαθιώτη δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό «Μπουκέτο», τέλη Δεκέμβρη 1931 μέχρι Φλεβάρη 1932 και αφορά σε ανθρώπους του περιθωρίου).

- Σαβάλλας: Βασίλης Βαμβακάς «Εκλογές και επικοινωνία στη μεταπολίτευση (Πολιτικότητα και θέαμα)» (μελέτη για τη σχέση πολιτικού και θεαματικού λόγου, μετά τη μεταπολίτευση).

- «Κώδικας» (Παφλαγόνων 55, Ν. Πεντέλη 15236) Νίκος Γρηγοριάδης «Και στρεβλές ρίμες» (ποιήματα).

- «Στοχαστής»: Τάσος Π. Καράντης «Αστική γεωγραφία» (ποιητική συλλογή). Νίκος Αβανίδης «Η επόμενη μοναξιά είναι καυτερή» (συλλογή 203 ολιγόστιχων κειμένων-σκέψεων για τον άνθρωπο, τη σύγχρονη κοινωνία, τον πολιτισμό κ.ά.).

- Στέλιος Τσιάκας «Τα χαλινάρια του Ηνίοχου (ένα ποίημα)» (ποιήματα, Θεσσαλονίκη 2006).

- «Ο Πολίτης» (μηνιαία επιθεώρηση, τεύχη 148, 149).

- «Νέα πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 617-619).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2012-03-17 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2006-04-15 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2005-02-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-06-28 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2000-11-09 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1999-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ