Σάββατο 24 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αιώνια τιμή και δόξα στην ΕΠΟΝ

Εκδηλώσεις τιμής, χτες, σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και αλλού για την 64η επέτειο από την ίδρυση της Οργάνωσης

Την 64η επέτειο από την ίδρυση της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων - της θρυλικής ΕΠΟΝ - τίμησαν χτες εργαζόμενοι, νέοι της ΚΝΕ και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, με πολύμορφες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας.

Στην Αθήνα, σε εκδήλωση τιμής που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ, με συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), των ΠΕΑΕΑ, ΠΕΑΦΕ κλπ., πλήθος αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και νεολαίοι κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Στεφάνι κατέθεσε και ο Δήμος Αθηναίων, ενώ συμμετείχε και η μπάντα του δήμου. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιού στην Πανεπιστημίου και Ομήρου (όπου δολοφονήθηκαν από τους γερμανοφασίστες οι ΕΠΟΝίτες: Π. Σταθοπούλου και Κ. Λίλη και Θ. Χατζηθωμάς). Τέλος, οι αντιστασιακοί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τίμησαν τους φοιτητές - πανεπιστημιακούς, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη λευτεριά (σύντομη ομιλία έκανε ο Φοίβος Τσέκερης).

Στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση τιμής έγινε χτες το μεσημέρι στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Το «παρών» έδωσαν: Αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Κ. Αβραμόπουλο, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, εκπρόσωποι των τοπικών παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ στη Θεσσαλονίκη, των συλλόγων πολιτικών προσφύγων κ.ά.

Μιλώντας από την ΚΝΕ η Γ. Καλατζάκου, επισήμανε ότι οι κομμουνιστές και οι νεολαίοι της ΟΚΝΕ πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της ΕΠΟΝ, ήταν οι εμπνευστές και πρωτεργάτες. Ενώ αναφερόμενη στην πλούσια δράση της ΕΠΟΝ, σημείωσε ότι, εκτός των άλλων, γαλούχησε τη νεολαία με τα πιο υψηλά και ευγενικά ιδανικά και γι' αυτό αποτελεί φάρο για τη σημερινή αγωνιζόμενη νεολαία.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν και ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κ. Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ Ανδρέας Παπαθεοδώρου και ο Κώστας Κατσιάβαλος πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Συλλόγου των Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στο τέλος κατατέθηκαν στεφάνια από κόμματα και φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ενώ αγωνίστριες και αγωνιστές από τη χορωδία του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ τραγούδησαν αντάρτικα τραγούδια.

  • Στη μνήμη όλων των ΕΠΟΝιτών που έπεσαν στους λαϊκούς αγώνες, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ρ», 100 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ