Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Ιδια η «μοίρα» μνημείου - εργαζομένων

Στη ...«μοίρα» τους έχουν εγκαταλειφθεί από το υπουργείο Πολιτισμού το αρχαίο θέατρο του Διονύσου και οι 16 εργαζόμενοι σε αυτό, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης! Και να σκεφτεί κανείς ότι φορέας του έργου είναι το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικού Εργου (ΤΔΠΕΑΕ), που συστάθηκε επί ΠΑΣΟΚ για να είναι πιο ...«ευέλικτο» στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και τις αναθέσεις σε σχέση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία...

Δεν είναι υπερβολή να γραφεί ότι αυτή τη στιγμή, στο εν λόγω θέατρο, που θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας και βρίσκεται στον «ίσκιο» του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, όποιο έργο γίνεται, πραγματοποιείται χάρη στο μεράκι και το πάθος για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς των 16 εργαζομένων (λιθοξόοι, μαρμαροτεχνίτες, αρχαιολόγοι, συντηρητές, διοικητικοί). Οι οποίοι, όπως πρόσφατα έγραψε ο «Ρ» (23/2), είναι απλήρωτοι για Δεκέμβρη, Γενάρη και Φλεβάρη, έχουν εισπράξει μόνο μέρος του δώρου των Χριστουγέννων και εκκρεμεί μέρος του επιδόματος της καλοκαιρινής άδειας και των αναδρομικών της συλλογικής σύμβασης του 2005! Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται συνολικά 248 εργαζόμενοι του Ταμείου, ενώ αρκετοί ακόμη σε όλη τη χώρα είναι απλήρωτοι για Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Αντί, όμως, το ΥΠΠΟ να δώσει άμεση λύση, τους ενέπαιξε! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενώ υπήρχε δέσμευση ότι στο τέλος Φλεβάρη θα καταβαλλόταν ο μισθός του Δεκέμβρη και το υπόλοιπο του δώρου, στις 9 Μάρτη θα καταβληθεί μόνο το υπόλοιπο του δώρου, που δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ, κατά μέσον όρο για τον καθένα! Είναι ευνόητο ότι οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όριά τους και ήδη παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα, το ΥΠΠΟ απαξιώνει, στην πράξη, και το σημαίνον αυτό μνημείο, πάλι λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κοίλο, π.χ. εργάζονται μόνο δύο μαρμαροτεχνίτες, ενώ χρειάζονται το λιγότερο διπλάσιοι. Στους αναλημματικούς τοίχους εργάζονται μόνο δύο τεχνίτες, ενώ ανάλογες είναι οι ελλείψεις στα συνεργεία του Ασκληπιείου και του μνημείου του Θρασύλλου - δύο συμπληρωματικά έργα που αφορούν στο μνημείο.

Οι κατά καιρούς συμβασιούχοι, οι οποίοι στέλνονται στο έργο είναι φανερό ότι δεν αποτελούν λύση. Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι το γεγονός ότι η σύμβαση του αρχιτέκτονα αναστήλωσης του κοίλου έληξε τον περασμένο Οκτώβρη και δεν ανανεώθηκε (πάλι λόγω έλλειψης χρηματοδότησης), με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει αρχιτέκτονας και να μην μπορούν να προχωρήσουν τα έργα.

Τεράστιες είναι φυσικά και οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών των σωματείων εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, οι οποίες, με την ηχηρότατη σιωπή τους, συνεχίζουν να «αγωνίζονται», όπως και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ: «Στο πλαίσιο των ενδεδειγμένων»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις στην Ακρόπολη (2013-11-02 00:00:00.0)
Η Ακρόπολη υποτάσσεται στο 2004 (2000-06-01 00:00:00.0)
Απεμπλοκές, αλλά και σοβαρά ερωτηματικά (1998-04-10 00:00:00.0)
Οχι σε ιδιώτες η "Αθηνά Νίκη" (1997-03-27 00:00:00.0)
Αποξηλώνεται η ζωφόρος του (1997-03-06 00:00:00.0)
Δει δη χρημάτων... και ανθρώπων (1997-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ