Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΗΠΑ
Αιτία «τριβών» με τη Μόσχα
  • Αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης για την αποδοκιμασία από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ σχετικών δηλώσεων Ρώσου στρατηγού
  • Να υποβαθμίσει το θέμα επιχείρησε ο Θ. Ρουσόπουλος

«Σκιά» στις σχέσεις με τη Ρωσία προκάλεσε η σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ για εγκατάσταση πυραύλων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία και η Πολωνία, που βάζουν στο στόχαστρο τη Ρωσία.

Η ρωσική κυβέρνηση αντέδρασε στη δήλωση που είχε κάνει την περασμένη βδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ ζητώντας, μέσω του πρέσβη στην Αθήνα, εξηγήσεις και εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια της Μόσχας για τη «μονόπλευρη» θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Περισσότερο ενοχλημένη εμφανίζεται η ρωσική κυβέρνηση για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ (εκτός της Βρετανίας και της προεδρεύουσας της ΕΕ Γερμανίας) που υπερασπίστηκε την ανάπτυξη της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ, αποδοκιμάζοντας μάλιστα τις αντιδράσεις της ρωσικής πλευράς!

Συγκεκριμένα, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκος, με δήλωσή του έσπευσε να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του Ρώσου στρατηγού Σολοβστόφ, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι που θα εγκατασταθούν στην Πολωνία και την Τσεχία θα βρεθούν στο στόχαστρο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ απάντησε (για λογαριασμό των ΗΠΑ;) ότι δηλώσεις όπως αυτές του Ρώσου στρατηγού, «οι οποίες στρέφονται κατά των συγκεκριμένων κρατών, δε βοηθούν». Αντίθετα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «επηρεάζουν αρνητικά αυτόν τον διάλογο που είναι επωφελής για όλους με το να συμβάλλει αποφασιστικά στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης».

Το θέμα τέθηκε χτες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», σύμφωνα με το οποίο «ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα ζήτησε εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών για την άστοχη παρέμβαση υπέρ την Αμερικανών στη διένεξη για την εγκατάσταση πυραύλων των ΗΠΑ στην Τσεχία και την Πολωνία». Ο Θ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί δίχως όμως να απομακρυνθεί στο ελάχιστο από τη δήλωση του Γ. Κουμουτσάκου. «Δε θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο από τα όσα έχουν γίνει για το θέμα αυτό», ήταν η μονότονη απάντησή του στις απανωτές ερωτήσεις που δέχτηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ