Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολύνεκρες επιθέσεις κατά πολιτών, παρά το «σχέδιο ασφαλείας»

Στηρίζει η Ουάσιγκτον τη «σύνοδο ασφαλείας» που διοργανώνει η Βαγδάτη με τη συμμετοχή Ιράν - Συρίας

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με έρευνες από σπίτι σε σπίτι αλλά χωρίς μαζικές εισβολές, έτσι ώστε να μην προκληθούν οι κάτοικοι, κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του «σχεδίου ασφαλείας» στις σιιτικές συνοικίες. Αν και ανακοινώθηκαν συλλήψεις (ο σιίτης ηγέτης Σαντρ έχει αποσύρει τους ενόπλους του από τους δρόμους), η διαφορά στην τακτική προσέγγισης που ακολουθείται ανάμεσα στις σιιτικές και τις σουνιτικές συνοικίες της πρωτεύουσας πυροδοτεί περαιτέρω ένταση.

Χτες, μπαράζ επιθέσεων με παγιδευμένα οχήματα, βόμβες αλλά και όλμους έπληξε πολλές συνοικίες της νότιας, κυρίως, Βαγδάτης, στην πλειοψηφία τους σιιτικές, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων. Στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ σε περιοχές νοτίως σημειώθηκαν σκληρές μάχες ανάμεσα σε Ιρακινούς στρατιώτες και σε αντάρτες.

Στη Μοσούλη, στόχος καμικάζι έγινε αστυνομικό τμήμα, όπου σκοτώθηκαν 6 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 38. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση, όμως, της χτεσινής μέρας, σημειώθηκε στο Ραμάντι, όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε ποδοσφαιρικό γήπεδο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 μικρά παιδιά και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα, ηλικίας όλα μεταξύ 10 - 15 χρόνων.

«Πρωτοβουλίες» και διαπιστώσεις

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωνε ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει τη «διπλωματική πρωτοβουλία της Βαγδάτης» να συγκαλέσει σύνοδο «ασφαλείας για το μέλλον του Ιράκ» στην ιρακινή πρωτεύουσα εντός του Μάρτη. Στη σύνοδο έχουν προσκληθεί όλες οι γειτονικές χώρες (συμπεριλαμβανομένων Ιράν - Συρίας), τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Μάλιστα, η Κοντολίζα Ράις φέρεται να εκτίμησε ότι «είναι μια ευκαιρία να δείξουν ορισμένες κυβερνήσεις εμπράκτως την καλή τους διάθεση», ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο διμερών επαφών με Σύρους ή Ιρανούς αξιωματούχους.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε, χτες, στις ΗΠΑ, δείχνει ότι το 67% των Αμερικανών διαφωνεί με τους χειρισμούς του Προέδρου στο Ιράκ, το 53% επιθυμεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης, ενώ η πλειοψηφία συνεχίζει να διαφωνεί και με την αποστολή επιπλέον δυνάμεων. Παράλληλα, ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκτιμούσε ότι «μέχρι στιγμής η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ μοιάζει να βαίνει σε διαρκή επιδείνωση». Αντίθετα, οι Δανοί, κατά πλειοψηφία (67%), εγκρίνει την αποχώρηση των Δανών στρατιωτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επανενώθηκαν οι αμιγώς σιιτικές παρατάξεις διεκδικώντας διακυβέρνηση (2010-06-12 00:00:00.0)
Δικαιώνει την εισβολή ο Ομπάμα (2009-04-08 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι επιθέσεις και κατά αμάχων (2007-07-27 00:00:00.0)
Σχεδιάζονται διασκέψεις ενώ κλιμακώνεται η βία (2006-12-06 00:00:00.0)
«Παράταση» της κατοχής ζητά ο Ταλαμπανί (2006-11-03 00:00:00.0)
Μπους: Με Βιετνάμ μοιάζει η κατάσταση (2006-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ