Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Θετικό κλίμα» στη συνάντηση Λαβρόφ - Μασχάαλ

ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΜΟΣΧΑ.--

«Ικανοποιητική πρόοδο στις θέσεις της "Χαμάς" έναντι του Ισραήλ», διαπίστωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε, χτες, συνάντηση με τον πολιτικό ηγέτη της οργάνωσης, Κχάλεντ Μασχάαλ, στη Μόσχα. Υποστήριξε, επίσης, ότι ο Μασχάαλ δεσμεύτηκε «η οργάνωσή του να ασκήσει όλη της την επιρροή έτσι ώστε να τερματιστούν οι πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη».

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα «είναι αποφασισμένη να στηρίξει τις προσπάθειες για παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας», ενώ υποσχέθηκε ότι θα γίνουν προσπάθειες στην κατεύθυνση της άρσης του οικονομικού εμπάργκο. Ο Μασχάαλ, από την πλευρά του, επέμεινε ότι η «Χαμάς» δε θα αναγνωρίσει το Ισραήλ όσο υπάρχει κατοχή, αλλά εκτίμησε ότι «υπάρχει προοπτική πολιτικού διακανονισμού της ισραηλινο-αραβικής διένεξης αν η διεθνής κοινότητα αναγνωρίσει και στηρίξει τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση».

Αν και ρωσικές διπλωματικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η στάση της Μόσχας δε σημαίνει απαραίτητα υπαναχώρηση από τους όρους που θέτει στην παλαιστινιακή πλευρά του Κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ), η ισραηλινή κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της. Στο μεταξύ, στο Ισραήλ βρίσκεται η Επίτροπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις, η οποία επανέλαβε ότι η «η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση θα κριθεί στις πράξεις».

Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ενεπλάκη, χθες, και η Ιαπωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της, που ανακοίνωσε ότι στα μέσα Μάρτη θα διοργανωθεί στο Τόκιο σχετική σύνοδος με τη συμμετοχή Παλαιστινίων, Ισραηλινών και Ιορδανών.

Τέλος, χτες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι άρχισε να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Νάμπλους, που είχε τεθεί υπό ανακατοχή από την Κυριακή με απαγόρευση της κυκλοφορίας και ελέγχους στα σπίτια. Δεν έγινε γνωστό αν «συνελήφθησαν οι καταζητούμενοι», ισχυρισμός που χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα από το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ