Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ
Μεγάλες μπίζνες σε έκταση της Μονής Τοπλού

Στην περιοχή βρίσκεται το φοινικόδασος του Βάι και αρχαιολογικά μνημεία

Μια τεράστια έκταση γης 25.000 στρεμμάτων θα εκμεταλλεύεται η ιδιωτική εταιρεία «Minoan Group Plc», για 80 χρόνια, στην περιοχή «Κάβο Σίδερο» της Βορειοανατολικής Κρήτης, κατασκευάζοντας υπερσύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις, σε βάρος του περιβάλλοντος και με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ πρόσφατα ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δίνοντας το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι εργασίες από το Μάη του τρέχοντος έτους, μετά από 15 χρόνια που το έργο είχε «παγώσει».

Η επένδυση αυτή, που υποστηρίζεται και από βρετανικές τράπεζες, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, που πιο πολύ είχε το χαρακτήρα διαφήμισης, με τη συμμετοχή στελεχών της εταιρείας, αλλά και της υπουργού Τουρισμού, Φ. Πάλλη - Πετραλιά.

Η έκταση αυτή, όπως προέκυψε από τη συνέντευξη, που ανήκει κατά κύριο λόγο στη Μονή Τοπλού, θα παραχωρηθεί για 40+40 χρόνια στη «Minoan» και η Μονή θα αποζημιώνεται παίρνοντας μέρος των εσόδων. Ωστόσο, ο πρόεδρος της εταιρείας, Κρ. Ιγλετον, αρνήθηκε να πει περισσότερες λεπτομέρειες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς που θα προκύψει στα 25.000 στρέμματα, παραπέμποντας τις αναγγελίες στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκεται και το πασίγνωστο φοινικόδασος του Βάι, ενώ υπάρχουν και αρχαιολογικά μνημεία.

Θα κατασκευαστούν 7.000 κλίνες, διασκορπισμένες σε 6 τουριστικά χωριά. Οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν συνεδριακό κέντρο, αθλητικό και διοικητικό κέντρο, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό κέντρο, καθώς και γήπεδα γκολφ. Το συνολικό εγχείρημα θα κοστίσει 1,2 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από βρετανικές τράπεζες. Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι στη συνέντευξη συμμετείχε ο Βρετανός πρέσβης στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ