Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ζητούμενο η αλλαγή στους συσχετισμούς

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει κρίση στο αγροτικό κίνημα και πού οφείλεται, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Μη χρησιμοποιούμε και τον όρο κρίση τόσο εύκολα. Το πρώτο και το κυριότερο είναι ότι εδώ πρέπει να απαντήσει η ίδια η αγροτιά. Πέρασαν τα μέτρα, η αγροτιά δεν κατάφερε να τα παρεμποδίσει, παρά το γεγονός ότι στην πορεία των αγώνων έπαιρνε κάτι.

Αυτό που λέγαμε εμείς ότι η στρατηγική, η γενική τάση είναι τόσο ισχυρή που δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημά σου, το ΦΠΑ, η βενζίνη κ.ά. Από αυτές τις παραχωρήσεις, ας πούμε, μπορούσε να επωφεληθεί περισσότερο ο αγρότης με τη μεγάλη ιδιοκτησία. Επομένως, πέρασαν τα μέτρα, έφυγαν από την παραγωγή πολλοί μικροί αγρότες και αισθάνονται ότι δεν έχουν αντικείμενο πάλης. Εχουμε μεγάλη μείωση της αγροτιάς και έφυγαν και από την πάλη. Ετσι είναι. Οι μεγάλες ηλικίες, σου λένε δεν έχω προοπτική, τι να παλέψω; Οι νεότεροι πιάνονται από αυτό και ψάχνουν από 'δώ και από 'κεί να βρουν μια δεύτερη δουλιά. Εμείς νομίζουμε ότι ένας άλλος παράγοντας είναι ότι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα δύο κόμματα και έτσι τώρα λένε ότι δε γίνεται τίποτα. Γίνεται. Δε γίνεται όταν έχεις αυταπάτες για την κυρίαρχη πολιτική. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες. Μέσα στο αγροτικό κίνημα, καθαρά πράγματα, μπήκαν οι μεγαλοαγρότες, ορισμένοι απ' αυτούς, που ήθελαν σε όλη αυτή την πορεία της ΚΑΠ και να εξασφαλίσουν τη μερίδα του λέοντος στις επιδοτήσεις και να μην έχουν κραδασμούς. Οσο μεγαλώνει η ΕΕ τα ποσά μειώνονται και μοιράζονται σε περισσότερους. Μπήκαν, λοιπόν, και εκπρόσωποι αγροτιάς, οι οποίοι αντιπροσώπευαν τη μεγάλη ιδιοκτησία.

Εμείς, είχαμε πει έγκαιρα, από το 1996, το '97 και το '99 ότι - και αυτό το λέμε και για το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις, των επαγγελματιών - αυτοί που πρέπει να εκφραστούν μέσα στο κίνημα είναι η φτωχολογιά. Δηλαδή, τα αιτήματα να ανταποκρίνονται στο φτωχό αγρότη. Τα αιτήματα που μπήκαν στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, τις οποίες εμείς τις στηρίζαμε - στηρίζαμε και τα αιτήματα γιατί παίρνουμε υπ' όψη κάθε κίνημα τι αιτήματα βάζει, δεν απαιτούμε να υιοθετήσει τα δικά μας - δεν μπορούσαν να πάνε μακριά τη φτωχή αγροτιά. Οταν χάνεις 100 και σου δίνουν τα 10, σε ανακουφίζουν για πολύ μικρό διάστημα. Επομένως, υπάρχει ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει το ίδιο το αγροτικό κίνημα. Εγώ θα έλεγα κι ένα άλλο. Οι συσχετισμοί και από πλευράς πολιτικής μέσα στο κίνημα. Εχουμε βάλει ζήτημα και αλλαγής συσχετισμού δύναμης μέσα στο κίνημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπροστάρης στους αγώνες της φτωχής αγροτιάς, εκπλήρωσες επάξια την αποστολή σου (2020-09-22 00:00:00.0)
Οι εκβιασμοί δείχνουν το φόβο τους (2009-01-28 00:00:00.0)
Πάλη για τη λαϊκή αφύπνιση, την πολιτική συνειδητοποίηση (2006-10-01 00:00:00.0)
Στηρίζουμε τους αγώνες της αγροτιάς (2005-01-14 00:00:00.0)
Στο Μέτωπο του λαού η ελπίδα της αγροτιάς (1997-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ