Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 24 & 117
Ρητή καταδίκη των αντιδασικών σχεδιασμών
  • Εκατοντάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων, περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση των συνταγματικών άρθρων.
  • Να δουν την ουσία της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής που εκπορεύεται από την επιθετικότητα του κεφαλαίου, κάλεσε τους παρευρισκόμενους ο Αντ. Σκυλλάκος

Την αντίθεσή τους στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου δασικού πλούτου εξέφρασαν χτες οι μαζικοί φορείς.
Την αντίθεσή τους στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου δασικού πλούτου εξέφρασαν χτες οι μαζικοί φορείς.
Την απόλυτη αντίθεσή τους στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 εξέφρασε το σύνολο των φορέων που συμμετείχαν στη χτεσινή ημερίδα, την οποία διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τίτλο «Δάση - Περιβάλλον και χωροταξικός σχεδιασμός». Δασολόγοι, γεωτεχνικοί, συνταγματολόγοι, μέλη περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων, επισήμαναν ότι η αναθεώρηση των δύο παραπάνω άρθρων του Συντάγματος, θα είχε ως αποτέλεσμα την παράδοση στους κερδοσκόπους εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων, αλλά και το «χτύπημα» σε ολόκληρο το φυσικό περιβάλλον της χώρας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Ν. Μπόκαρης υπογράμμισε ότι η πρόταση αναθεώρησης των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος αναιρεί τη μέχρι σήμερα αντίληψη για τη δασοπροστασία και πολύ περισσότερο στρέφεται κατά της πάγιας νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ανέφερε ακόμη ότι άμεση συνέπεια θα είναι η κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου σε δημόσιες δασικές εκτάσεις, που το μέγεθός τους ανέρχεται από 30 μέχρι 50 εκατομμύρια στρέμματα.

Στην παρέμβασή του, ο Δρ. Δασολόγος Μιχάλης Σκαρβέλης, επισήμανε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 24 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επίθεσης και κατασπατάλησης των φυσικών πόρων εν ονόματι της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων, της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Χαρακτήρισε σκόπιμη την απουσία Εθνικού και Δασικού Κτηματολογίου, όπου θα ήταν καταγραμμένες οι εκτάσεις αυτές και θα φαινόταν τόσο η μορφή τους όσο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασών. Η απουσία αυτή, συνέτεινε ώστε τα δάση και οι δασικές εκτάσεις να γίνονται βορά από ανθρώπους που κατά βάση είχαν προσβάσεις στην εξουσία. Είπε ακόμη πως είναι κοινή παραδοχή ότι τα επί δεκαετίες έντονα φαινόμενα δασικών πυρκαγιών συνδέονται άμεσα με τα κυκλώματα σφετερισμού και αλλαγής μορφής και χρήσης δασικών εκτάσεων. Ο Μ. Σκαρβέλης, αναφέρθηκε και στην προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος κατ' επιταγή της οποίας ψηφίστηκε και ο δασοκτόνος νόμος 3208/2003, σύμφωνα με τον οποίο επιχειρήθηκε η αλλαγή του ορισμού του δάσους και η μείωση της ελάχιστης έκτασης που χαρακτηρίζεται ως δάσος. Ενας, νόμος που υπενθυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει ακόμη αποφανθεί οριστικά για τη συνταγματικότητά του ή όχι.

Στην εκδήλωση μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι το δάσος όλο και περιορίζεται υπέρ της ανάπτυξης των ιδιωτικών συμφερόντων που στρέφονται κατά του φυσικού περιβάλλοντος συνολικά. Ο Αντ. Σκυλλάκος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κύρια πολιτική αντίληψη, τη «σημαία» όπως είπε χαρακτηριστικά, των κυρίαρχων δυνάμεων τόσο στη χώρα μας όσο και πανευρωπαϊκά, η οποία δεν είναι άλλη από την «επιχειρηματικότητα - ανταγωνιστικότητα», στο όνομα των οποίων θυσιάζεται και το φυσικό περιβάλλον. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των αυθαιρέτων, λέγοντας ότι σε κάθε προεκλογική περίοδο ανοίγει ο «διάλογος» για τη ρύθμιση του προβλήματος, από τα κόμματα εξουσίας, μόνο που η συζήτηση αυτή γίνεται αποκλειστικά για ψηφοθηρικούς λόγους και χωρίς πρόθεση να επιλυθεί το ζήτημα οριστικά. Αντίθετα, είπε, βολεύει τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις η ύπαρξη του προβλήματος και το καθεστώς ομηρίας που αυτό προκαλεί, σε μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Καταλήγοντας είπε ότι οι λαϊκοί μαζικοί φορείς, πρέπει να αντισταθούν στην αντιπεριβαλλοντική πολιτική, αλλά αν θέλουμε πραγματικά να αντιστραφεί η σημερινή αρνητική πορεία θα πρέπει να αλλάξουν πρωτίστως οι πολιτικοί συσχετισμοί, προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ