Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Χρυσοφόρο» κοίτασμα για το κεφάλαιο τα Βαλκάνια

Περίπου 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2010 αναμένεται να επενδυθούν στον τομέα της ενέργειας (πετρέλαιο, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο), στην Ελλάδα. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο του «Εκόνομιστ». Η πρώτη μάχη των ντόπιων και ξένων εταιρειών έχει να κάνει με το «ποιος θα αποσπάσει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού», το οποίο θα προέλθει από τους εργαζόμενους (έμμεσα με τη μορφή κρατικών και κοινοτικών επιδοτήσεων και άμεσα με την αύξηση της τιμής των ενεργειακών προϊόντων). Δεκάδες ακόμη δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να επενδυθούν στα Βαλκάνια, μέσα στο περιβάλλον που διαμορφώνεται από την Ενεργειακή Κοινότητα ΝΑ Ευρώπης, στην οποία εκτεταμένα αναφέρθηκε ο υπουργός. Τα ποσά αυτά, θα δαπανηθούν για τη νομή και κατοχή από το μεγάλο κεφάλαιο των υφιστάμενων, πρώην κρατικών ενεργειακών υποδομών και των νέων που θα δημιουργηθούν, προκειμένου να αποκομίσει υπερπολλαπλάσιο κέρδος, εκμεταλλευόμενο τις ενεργειακές ανάγκες των λαών της περιοχής.

Αυτή είναι η ουσία του θέματος, γύρω από την οποία αναπτύχθηκαν οι χτεσινές τοποθετήσεις στο συνέδριο, όπως αυτή του πρέσβη των ΗΠΑ Τ. Ρις που αναφέρθηκε - διπλωματικά - στη μεγάλη σημασία του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη για τις ενεργειακές αγορές. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου χαρακτήρισε το εγχείρημα της ενεργειακής κοινότητας ΝΑ Ευρώπης «σχεδόν ανάλογης σημασίας με αυτήν που είχε για τις χώρες της ΕΕ η ενιαία αγορά το 1992». Μια αγορά που ωφέλησε τότε σε εξαιρετικό βαθμό το μεγάλο κεφάλαιο και όχι τους λαούς της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε κάποιος να αποκαλέσει την περιοχή, ως το νέο "Ελ Ντοράντο" του ενεργειακού τομέα για τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Α. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο 111 μεγάλοι βιομηχανικοί πελάτες και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής περίπου 2.500 MW, 300.000 νοικοκυριά, 5.000 επιχειρήσεις, 770 σχολεία, δεκάδες νοσοκομεία και δημόσια κτίρια. Μόνο που η ΔΕΠΑ προωθείται στο χρηματιστήριο και σύντομα θα αποχωριστεί το σύστημα μεταφοράς κατ' επιταγή της ΕΕ και της «απελευθέρωσης» των αγορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ