Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Αναθεώρηση της απόφασης καταδίκης του Ι. Αντονέσκου

Επιστολή διαμαρτυρίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Πρεσβεία της Ρουμανίας και τις ρουμανικές αρχές απέστειλε χτες η ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την αναθεώρηση της απόφασης καταδίκης για εγκλήματα πολέμου του Ι. Αντονέσκου, πρωθυπουργού της φασιστικής κυβέρνησης της Ρουμανίας το 1940, ηγέτη της «Σιδερένιας Φρουράς» και άλλων 19 μελών της.

«Με την απόφαση αυτή του δικαστηρίου, στην ουσία δίνεται συγχωροχάρτι στη συμμετοχή της Ρουμανίας στο πλευρό της χιτλερικής Γερμανίας στην εισβολή στην ΕΣΣΔ και στα εγκλήματα των ναζί ενάντια στο ρουμανικό λαό και την ανθρωπότητα για τα οποία είχαν καταδικαστεί», επισημαίνεται στην επιστολή διαμαρτυρίας.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί πρόκληση για όλους εκείνους που σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, αντιστάθηκαν και πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις στις πόλεις και στα χωριά τη φασιστική θηριωδία. Πράξη δικαίωσης σε βάρος των λαών και βεβήλωσης της μνήμης των εκατομμυρίων νεκρών που έπεσαν στον αντιφασιστικό αγώνα», προστίθεται.

Η επιστολή της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει πως «είναι πρόκληση για τα εκατομμύρια που ξεσηκώνονται ενάντια στον πόλεμο, στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό. Είναι προσβολή για το ρουμανικό λαό που πριν και μετά την ανατροπή του Αντονέσκου έδωσε πολλά στον αντιφασιστικό αγώνα και στους αγώνες για δημοκρατία, ειρήνη και ένα καλύτερο μέλλον».

«Ταυτόχρονα, η απόφαση αποτελεί ευθεία υπονόμευση βασικών διεθνών συνθηκών και συμβολή υπέρ της επίθεσης των ιμπεριαλιστικών οργανισμών κατά των δικαιωμάτων των λαών», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

«Η εξέλιξη αυτή, λίγες μόνον μέρες μετά την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι τυχαία. Δίνει συνέχεια στην απαράδεκτη επίσημη δήλωση της Ρουμανίας στις 18 Δεκέμβρη 2006 περί "καταδίκης του κομμουνισμού", αποκαλύπτοντας πλήρως τους πραγματικούς στόχους της αντικομμουνιστικής εκστρατείας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Καταλήγοντας, η ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει πως απαιτεί «την άμεση απόσυρση των αντιδημοκρατικών και αντιδραστικών μέτρων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις προοδευτικές δυνάμεις και το λαό της Ρουμανίας στον αγώνα τους ενάντια σε κάθε μορφή νεοφασισμού, για ειρήνη και δημοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ