Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ο Σολάνα δε βλέπει ρωσικό βέτο

Ο Μ. Αχτισαάρι και ο Α. Ρόχαν, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και ο αναπληρωτής του αντίστοιχα

Associated Press

Ο Μ. Αχτισαάρι και ο Α. Ρόχαν, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και ο αναπληρωτής του αντίστοιχα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Τη «βεβαιότητα» ότι η Ρωσία «θα επιδείξει υπευθυνότητα» και δε θα ασκήσει βέτο σε ένα σχέδιο ψηφίσματος για το Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε χτες ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα. Υποστήριξε έτσι την ανάγκη μεθόδευσης του ακόλουθου «Δούρειου Ιππου», προκειμένου να προωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα καθεστώς «ημι-ανεξαρτησίας» και κηδεμονίας του Κοσσυφοπεδίου υπό ΕΕ και ΝΑΤΟ: Να αντικατασταθεί η απόφαση 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ που κατονομάζει απερίφραστα το Κοσσυφοπέδιο ως επαρχία της Σερβικής Δημοκρατίας από ένα ψήφισμα που θα «θέτει τις βάσεις» για την επιβολή του «νέου καθεστώτος». Και ο Σολάνα κατέληξε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να επέλθει αλλαγή, εάν δεν υπάρξει νέο ψήφισμα. Γι' αυτό είναι απαραίτητο κι αυτό πρέπει να γίνει σαφές»...

Το ίδιο 24ωρο στη Βιέννη, Σέρβοι και Κοσσοβάροι Αλβανοί διαπραγματευτές συζητούσαν τις προτάσεις Αχτισαάρι για τα μνημεία θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Οπως η πρότασή του να μην έχει το Κοσσυφοπέδιο επίσημη θρησκεία, αλλά να προστατεύονται όλες οι θρησκείες και τα δόγματα. Αλλες προτάσεις του Αχτισαάρι αναφέρουν ισχυρά προνόμια και ειδικές εγγυήσεις ασφαλείας υπέρ της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας (π.χ. εγγυήσεις κατά απαλλοτριώσεων εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας). Προτείνεται, επιπλέον, η δημιουργία 45 ζωνών προστασίας γύρω από τους σημαντικότερους ορθόδοξους ναούς, μονές και ιστορικά μνημεία. Στις προστατευόμενες ζώνες θα απαγορεύονται ή θα περιορίζονται οι δραστηριότητες που μπορούν να επιφέρουν αρνητικές αλλαγές στο ιστορικό, πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον γύρω από τα κτίρια ή να διαταράξουν σοβαρά το μοναστικό τρόπο ζωής, αλλά δε θα θιγούν ιδιοκτησιακά - περιουσιακά δικαιώματα. Σε άλλο σημείο το πακέτο προτάσεων Αχτισαάρι προβλέπει την ίδρυση Συμβουλίου για την Επιτήρηση της Εφαρμογής των συμφωνηθέντων όσον αφορά την προστασία της σερβικής θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας και τοπικοί παράγοντες. Με βάση το σχέδιο, οι αρχές της Σερβίας θα κληθούν να επιστρέψουν τα αρχαιολογικά και εθνολογικά εκθέματα των Μουσείων του Κοσσόβου.

Σήμερα, θα τεθούν επί τάπητος τα παραρτήματα της πρότασης Αχτισαάρι που σχετίζονται με τη μελλοντική (ισχυρή...) «διεθνή πολιτική και στρατιωτική παρουσία» (βλέπε ΕΕ και ΝΑΤΟ) στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ