Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ - «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ»
Νέα επεισόδια άγριων διαγκωνισμών

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Ούτε η λαϊκή έκφραση «χαμός στο ίσιωμα» δεν μπορεί να αποδώσει τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και διαγκωνισμούς στο χώρο της Υγείας, με επίκεντρο τα νότια προάστια του Λεκανοπεδίου, όπως εκφράστηκε με τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας (19/10/2006) μεταξύ του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία» και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), που προβλέπει ότι με τη μέθοδο της αντιπαροχής το «Υγεία» θα κατασκευάσει ένα σύγχρονο νοσοκομείο, που κατά κυριότητα θα ανήκει στον ΕΕΣ και ένα ιδιωτικό μαιευτήριο που θα ανήκει στο ίδιο το «Υγεία».

Η συμφωνία εκείνη ουσιαστικά επιδοκιμάστηκε από το υπουργείο Υγείας, καθώς με ανακοίνωσή του (20/10/2006) τάχτηκε υπέρ της. Η συμφωνία «Υγεία» - ΕΕΣ είχε καταληκτική ημερομηνία την 31/12/2006, αλλά δόθηκε δίμηνη παράταση, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν νομικά και άλλα κωλύματα.

Χτες αποκαλύφθηκαν νέες πλευρές όσων σχεδιάζονται στα νότια προάστια, καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα ότι - με την εκπνοή της παράτασης της σύμβασης - οδηγείται σε ναυάγιο η συμφωνία «Υγεία» - ΕΕΣ. Πρώτος αντέδρασε ο ΕΕΣ με ανακοίνωσή του, στην οποία ανέφερε ότι το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιό του «εψήφισε και ενέκρινε την προταθείσα επισήμως, από την πλευρά του υπουργείου Υγείας νέα σύμβαση που επρόκειτο να διέπει τις σχέσεις ΕΕΣ και πολιτείας» και κατηγορούσε το υπουργείο Υγείας για υπαναχώρηση. Στη συνέχεια ο ΕΕΣ έκανε σχόλια για τα δημοσιεύματα, αλλά και την προσπάθεια εξαγοράς του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» από το «Ιατρικό Αθηνών» και κατέληγε ότι θα διεκδικήσει τις απαιτήσεις του από την πολιτεία με νόμιμα μέσα, αφού «κάθε διαπραγμάτευση και συμφωνία δεν απέδωσε, χωρίς δική του υπαιτιότητα».

Αργά το βράδυ και μετά από διαβουλεύσεις το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση που με προσποιητή άγνοια απαντά στον ΕΕΣ ότι αναμένει τις «προτάσεις του συνοδευόμενες από πλήρη και τεκμηριωμένη οικονομοτεχνική μελέτη». Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι μετά από αίτημα του ΕΕΣ ξεκίνησε διαβουλεύσεις για την ανανέωση και την επικαιροποίηση της σύμβασης του Δημοσίου με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, που ισχύει από το 1985 για τα νοσοκομεία «Κοργιαλένειο» και «Ασκληπιείο». Αν και κανένας δεν αναφέρεται στο ύψος του τιμήματος - σύμφωνα με πληροφορίες κινείται στα 16 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Μέσα στο πλαίσιο αυτό - συνεχίζει το υπουργείο - προτείνει την ανέγερση από τον ΕΕΣ ενός νέου νοσοκομείου, όπου θα μεταστεγαστεί το "Ασκληπιείο", που θα συνεχίσει να έχει αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα και θα λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Προτείνει επίσης οι παλιές εγκαταστάσεις του "Ασκληπιείου" και η εναπομείνασα οικοπεδική έκταση να αξιοποιηθούν για την παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, αποκλειστικά στο πλαίσιο και για τις ανάγκες λειτουργίας του ΕΣΥ».

Πριν πάντως την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας γαργάρα την άγρια επιχειρηματική δραστηριότητα, με επίκεντρο τη Βούλα, ζήτησε «οιαδήποτε ενέργεια δεν μπορεί παρά να αφορά και να προωθεί τη σύγχρονη και ποιοτική λειτουργία του "Ασκληπιείου" Βούλας, με πλήρη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χαμός στο ίσιωμα» (2007-03-03 00:00:00.0)
«Ασκληπιείο» δημόσιο και δωρεάν για το λαό (2006-11-23 00:00:00.0)
Καταδίκασαν την αντιλαϊκή συμφωνία (2006-11-16 00:00:00.0)
Κυβερνητική βούλα στην ιδιωτικοποίηση (2006-11-04 00:00:00.0)
Ισχυρός κρίκος στην εμπορευματοποίηση (2006-10-22 00:00:00.0)
Διαπλοκές κεφαλαίου και δημοσίου (2002-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ