Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μακελειό στη συνοικία των βιβλιοπωλείων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέο λουτρό αίματος, χτες, στη Βαγδάτη, λίγο μετά τις νέες δηλώσεις «ικανοποίησης» του πρωθυπουργού Μάλικι για τα «αποτελέσματα της επιχείρησης ασφαλείας» που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες από κατοχικούς και συνεργάτες. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε κεντρικό δρόμο της συνοικίας Μπαμ αλ Μουάντχαμ, που είναι η καρδιά των υπαίθριων βιβλιοπωλείων της πρωτεύουσας. Τουλάχιστον 30 πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 65 τραυματίστηκαν.

Πριν από το χτεσινό μακελειό, η Κυριακή είχε κυλήσει σχετικά ήρεμα στη Βαγδάτη, ενώ το Σάββατο σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Ραμάντι είχαν σκοτωθεί 11 πολίτες. Την ίδια ώρα, βέβαια, μάχες σημειώνονταν, όπως γίνεται καθημερινά, στην επαρχία Ανμπάρ, όπου, μέσα στο Σαββατοκύριακο, σκοτώθηκαν 5 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ ένας 6ος σκοτώθηκε χτες στο Τικρίτ. Αντίθετα, χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση, οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν και χτες «επιχειρήσεις εκκαθάρισης» στη σιιτική Σαντρ Σίτι, όπου είναι πλέον εμφανές ότι ο ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ έχει δώσει εντολή στους ενόπλους του, του στρατού του Μεχντί, να αποσυρθούν από τους δρόμους. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν τουλάχιστον 6 μέλη του στρατού του Μεχντί.

Τέλος, αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και βρετανικών κατοχικών δυνάμεων έχει προκαλέσει η επιδρομή ιρακινών ειδικών δυνάμεων με τη συνδρομή βρετανικών, στο κέντρο κράτησης της Ιρακινής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στη Βασόρα. Οσοι συμμετείχαν στην επιδρομή, την Κυριακή, υποστηρίζουν ότι συνέλεξαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κρατούμενοι βασανίζονταν και τονίζουν ότι πραγματοποίησαν την επιχείρηση καθώς είχαν πληροφορίες ότι το κέντρο «είχε διαβρωθεί από σιίτες παραστρατιωτικούς». Ο πρωθυπουργός Μάλικι χαρακτήρισε «παράνομη» την επιδρομή, εξέφρασε «δυσαρέσκεια» και διέταξε έρευνα για να «τιμωρηθούν όσοι από τις ιρακινές δυνάμεις συμμετείχαν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ