Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Εναρξη της ετήσιας κοινοβουλευτικής συνόδου

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ξεκίνησαν χτες οι 12ήμερες εργασίες της ετήσιας συνόδου της σινικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, που σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία θα έχει σαν βασικό σύνθημα την επίτευξη «μίας αρμονικής κοινωνίας με λιγότερες ανισότητες».

Κεντρική ήταν χτες η ομιλία του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο ενώπιον 2.890 αντιπροσώπων. Είπε ότι προτεραιότητα «θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος... έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι θα μοιράζονται τους καρπούς της μεταρρύθμισης και της ανάπτυξης». Διευκρίνισε ότι ο εφετινός στόχος για την ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι το 8% προσθέτοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι η προώθηση γρήγορης και στιβαρής ανάπτυξης». Ανακοίνωσε μεταξύ πολλών άλλων:

  • Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση κατά 42%, συμπεριλαμβανομένης και της κατάργησης όλων των διδάκτρων για μαθητές υπανάπτυκτων αγροτικών περιοχών της χώρας.
  • Αύξηση των δαπανών για την Υγεία κατά 84%.
  • Αύξηση των δαπανών για την ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 14%.
  • Αύξηση κατά 17,8% των δαπανών για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων (δύναμης 2.300.000 ατόμων) με προγράμματα υψηλής τεχνολογίας.
  • Από την άλλη διαπίστωσε αποτυχία στην εκπλήρωση του στόχου για εφαρμογή των κανονισμών και των νόμων από υπηρεσίες και εταιρείες αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και περιορισμό των ρύπων που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Είπε, έτσι, ότι εφ' εξής θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για εκπλήρωση των στόχων του περιβαλλοντικού προγράμματος για την περίοδο 2006-2010.

Στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης αναμένεται να τεθούν προς έγκριση δεκάδες σχέδια νόμου, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν εκείνα που αφορούν στην προστασία της ιδιωτικής περιουσίας και στην εξίσωση των φορολογικών συντελεστών για εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις.

Ενα από τα σημεία της δίωρης ομιλίας του Κινέζου πρωθυπουργού που προκάλεσε ηχηρά χειροκροτήματα ήταν η αναφορά του πως το Πεκίνο δε θα ανεχθεί κινήσεις επίσημης ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ