Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ως διμερή υπόθεση την παρουσιάζουν οι ΗΠΑ

Από πρόσφατη διαδήλωση στο κέντρο της Πράγας ενάντια στην «ασπίδα» των ΗΠΑ

Associated Press

Από πρόσφατη διαδήλωση στο κέντρο της Πράγας ενάντια στην «ασπίδα» των ΗΠΑ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το ζήτημα της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Τσεχία, αφορά τις διμερείς υποθέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, υποστήριξε χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ζάαπ ντε Χόουπ Σέφερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Μίρεκ Τοπολάνεκ. Πρόσθεσε όμως, ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τσεχία και την Πολωνία έχουν «ανοίξει» το θέμα και ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εγκαταστήσουν τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Τσεχία και την Πολωνία, σχέδια για τα οποία έχουν αντιδράσει τόσο οι λαοί αυτών των χωρών όσο και των γειτονικών χωρών, όπως της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή της έχει εκφράσει για τους δικούς της λόγους και η Ρωσία. Ο γγ του ΝΑΤΟ ωστόσο υποστήριξε ότι η Ρωσία γνωρίζει καλά ότι η «αντιπυραυλική ασπίδα» δε στρέφεται ενάντιά της, και πρόσθεσε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ υπήρξαν ειλικρινείς προς τη Ρωσία και έχουν ήδη υπάρξει - και θα υπάρξουν και στο μέλλον - αρκετές διαβουλεύσεις μαζί της.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή ο Τσέχος Πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους, θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ και τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, όπου, εκτός άλλων, θα συζητήσουν και το θέμα της «αντιπυραυλικής ασπίδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ