Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τον πόλεμο

Ψηφίσματα που ζητούν από το Κογκρέσο να καταγγείλει τον Πρόεδρο Μπους για παραπλάνηση του έθνους ως προς τον ισχυρισμό της ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και για παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφώνων, εξέδωσαν 30 πόλεις της πολιτείας του Βερμόντ, κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής ετήσιας συνάντησης των τοπικών αρχόντων τους. Μάλιστα, 16 από αυτές τις πόλεις ζήτησαν άμεση απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη χώρα. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι βουλευτές της πολιτείας στο Κογκρέσο δεν αντέδρασαν στα αιτήματα των ψηφοφόρων τους.

Αιματοχυσία συνέχεια

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και χτες οι αιματηρές επιθέσεις κατά σιιτών προσκυνητών μετά το λουτρό αίματος της Τρίτης, στην πόλη Χίλα, όπου ο τελικός απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 120 νεκρούς και τους 190 τραυματίες. Χτες, οι μεγαλύτερες επιθέσεις κατά προσκυνητών σημειώθηκαν στις συνοικίες Σαϊντίγια και Ντούρα της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας και σε ενέδρα 8 και 7 άτομα, αντιστοίχως, στην πλειοψηφία τους προσκυνητές, αλλά και αστυνομικοί. Συνολικά τραυματίστηκαν περισσότεροι από 40.

Επιθέσεις σημειώθηκαν και στις Ντιουανίγια και στο Ραμάντι, ενώ αργά το βράδυ οι ιρακινές αρχές ανακοίνωναν ότι σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας σε καφέ της πόλης Μπάλαντ Ρουζ, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, με πρώτο απολογισμό 30 νεκρούς. Επίσης, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες. Τις επιθέσεις κατά σιιτών προσκυνητών καταδίκασαν τα σιιτικά κόμματα, ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι και η ισχυρότερη σιιτική οργάνωση, το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, της οποίας ο επικεφαλής επέρριψε την ευθύνη «στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας της κυβέρνησης».

Την ίδια ώρα, πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές επαφές ενόψει της συνόδου «για την ασφάλεια στο Ιράκ», που αρχίζει το Σάββατο στη Βαγδάτη με τη συμμετοχή γειτονικών χωρών, του Αραβικού Συνδέσμου, των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Οπως δήλωνε, χτες, διπλωμάτης του Αραβικού Συνδέσμου, τόσο ο Σύνδεσμος όσο και πολλές αραβικές ηγεσίες θα ζητήσουν από την ιρακινή ηγεσία να «λάβει πολιτικά μέτρα και να επεξεργαστεί τη στάση της απέναντι στους σουνίτες, προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα στην προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ