Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Με νέο πακέτο Αχτισαάρι...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εκ διαμέτρου αντίθετες αντιδράσεις σε Βελιγράδι και Πρίστινα προκάλεσε χτες η αποστολή του «τροποποιημένου» σχεδίου Αχτισαάρι για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί επίσημα το ερχόμενο Σάββατο στη Βιέννη.

Εκπρόσωπος του κόμματος του απερχόμενου Σέρβου πρωθυπουργού, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, χαρακτήρισε τις τροποποιημένες προτάσεις «χειρότερες από τις προηγούμενες», επειδή συγκλίνουν με τις θέσεις των Αλβανών αυτονομιστών.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Φατμίρ Σεϊντίου, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με το διοικητή της αποστολής του ΟΗΕ, Γιοακίμ Ρίκερ, πως το σχέδιο είναι ικανοποιητικό και εκ πρώτης όψεως «δεν έχει μείζονες αλλαγές, που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ουσία του κειμένου»...

Ανώνυμοι Κοσσοβάροι Αλβανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι στο νέο σχέδιο διευκολύνεται η διαδικασία υιοθέτησης Συντάγματος, με προτάσεις που σχεδόν ταυτίζονται με εκείνες της Πρίστινας.

Παράλληλα, χτες, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φράιντ μετά από συναντήσεις που είχε στην Πρίστινα με εκπροσώπους των Κοσσοβάρων Αλβανών και των Σέρβων της επαρχίας, τους ζήτησε να κάνουν «εποικοδομητικά βήματα» όσον αφορά στον καθορισμό του νέου καθεστώτος, ενώ χαρακτήρισε τις προτάσεις Αχτισαάρι «ισορροπημένες», ισχυριζόμενος ότι «δε δίνουν τα πάντα σε μία πλευρά, αλλά κάτι και στις δύο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ