Παρασκευή 9 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ν/Σ ΓΙΑ ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Κατηγορηματικό «όχι» από το ΚΚΕ

Συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή και αναμένεται σύντομα στην Ολομέλεια της Βουλής

Κατηγορηματικό ήταν το «όχι» του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για το μητρώο επιχειρήσεων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το οποίο αναμένεται τις επόμενες βδομάδες στην Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοθέτημα συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή και στηρίχτηκε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Η Ελπίδα Παντελάκη έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που υπονομεύει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη Ζώνη και «ανοίγει το δρόμο για τη μαύρη εργασία».

Ειδικά για το θέμα του μητρώου επιχειρήσεων η Ελπίδα Παντελάκη επισήμανε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια τάξη, όμως, όπως είπε, με το νόμο «δεν υπάρχει κριτήριο ένταξης στο μητρώο», άρα «επιδοκιμάζεται μια λογική που λέει ότι όποιος πληρώνει είναι κορόιδο», ενώ παράλληλα δημιουργείται ζήτημα για το «τι τοπίο ανοίγεται για τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και κάτω από ποιες συνθήκες». Η Ελπ. Παντελάκη σημείωσε ότι «δεν υφίσταται κριτήριο ωρών εργασίας και κριτήριο εργαζομένων», ενώ όσον αφορά στις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών «λέτε ότι όποιος χρωστάει... χρωστάει και του κάνω μια αναστολή έως το 2008» και «καταλήγει τελικά να μην πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές».

Στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων από την επιτροπή, παρενέβη χτες ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο όποιος ζήτησε να υπάρχει μητρώο για όλα τα σκάφη και όχι μόνο για όσα είναι μεγαλύτερα από 24 μέτρα, τονίζοντας ότι αυτός ο διαχωρισμός δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται. Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του στη χρήση των πληρωμάτων των πλοίων για τη συντήρησή τους. Ο Σ. Πουλικόγιαννης τόνισε ότι το νομοσχέδιο ακόμη και αν ψηφιστεί «δεν πρόκειται να περπατήσει ποτέ και το εγγυόμαστε με τη σφραγίδα των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης».

Εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής της, Θ. Θαλασσινός, μίλησε προκλητικά για «ιδεολογικές αγκυλώσεις» που εμπόδισαν την ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ι. Διαμαντίδης, μίλησε υποκριτικά για νομοσχέδιο «με ρουσφετολογικό χαρακτήρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ