Παρασκευή 9 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ
Κάνε αγώνα την οργή!

Με το πανό της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, η χτεσινή μαζική πορεία κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας

Από τη συγκέντρωση της Αθήνας
Από τη συγκέντρωση της Αθήνας
Είκοσι λεπτά μετά τις 6, φτάνουν μεταλλεργάτες, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στον επισιτισμό, ξενοδοχοϋπάλληλοι, κλωστοϋφαντουργοί, λιθογράφοι. Εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα γεμίζουν την οδό Αθηνάς, μπροστά από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, με τα πολύχρωμα πανό των ταξικών συνδικάτων και ομοσπονδιών.

Στο βήμα ανεβαίνει ο Π. Τσιχλής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Οι κινητοποιήσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ είναι βήμα για να απαντήσει η εργατική τάξη στην επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, τόνισε. Με κέντρο τους χώρους δουλιάς, ανοιγόμαστε ακόμα περισσότερο, προετοιμάζουμε δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 29 του Μάρτη και τη συνέχιση του αγώνα. Στην καθημερινή δράση, διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής τάξης, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, για την ανατροπή της εξουσίας τους. Χαιρέτισε τον αγώνα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος και υπογράμμισε ότι το ΠΑΜΕ παίρνει πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση της πραγματικής μόρφωσης των παιδιών της εργατικής τάξης.

Με σημείο αναφοράς τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, η Τ. Τριανταφύλλου, εκ μέρους της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, χαιρέτισε τη συγκέντρωση επισημαίνοντας την ανάγκη να πειστούν όλοι, και κυρίως οι γυναίκες, πως η μοιρολατρία και ο εφησυχασμός οδηγούν σε αδιέξοδα. Απαιτείται δυνάμωμα της μαζικής πάλης με αιχμή τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, υπογράμμισε ο Δ. Χαρός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων. Αντιμετωπίζουμε μαζικά την εργοδοτική αυθαιρεσία και την κρατική καταστολή.


Η Β. Μάμαλη, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας- Ιματισμού-Δέρματος, κάλεσε τις εργαζόμενες γυναίκες να στρατευτούν στο ταξικό κίνημα.

Στο κενό ο αυταρχισμός

Στις 7 ακριβώς, τα βλέμματα όλων στρέφονται προς την πλευρά της Αγοράς: Φοιτητές και σπουδαστές, οι αυριανοί εργαζόμενοι που από το πρωί διαδηλώνουν για δημόσια, δωρεάν και ολόπλευρη μόρφωση, σμίγουν με τους εργάτες στον κοινό αγώνα για δουλιά με δικαιώματα. Μαζικά και δυναμικά. «Φοιτητές-εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά»! Το σύνθημα αντηχεί βροντερά. Απ' τα μεγάφωνα έχει ήδη καταγγελθεί η επίθεση της Αστυνομίας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: «Ο αυταρχισμός θα πέσει στο κενό». «Αναμφισβήτητα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με το λαό, τους εργαζόμενους, για να μην εφαρμοστούν οι αντιδραστικοί νόμοι», σημειώνει ο φοιτητής Θεοδόσης Μπενάτος από το βήμα, κι ο χαιρετισμός του «πνίγεται» σε χειροκροτήματα.

Η πορεία ξεκινά. Στην κεφαλή, η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ: «1857-2007: Σπάσε τη σιωπή, κάνε αγώνα την οργή»! Μεταξύ άλλων ακολουθούν οι αγωνίστριες της ΟΓΕ: «8η Μάρτη σύμβολο αγώνα, θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα»! Οι διαδηλωτές κατεβαίνουν την Πειραιώς. Καταλήγοντας στο υπουργείο Εργασίας, σε συνάντηση που έχει με αντιπροσωπεία τους ο γγ Γ. Κοντός, απαντά ότι το υπουργείο θέλει ...ελεύθερες διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις και γι' αυτό δεν επεμβαίνει στο ζήτημα. Καθαρή είναι κι η απάντηση των εργαζομένων: «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, με μέτωπο κι αγώνα θα ανατραπεί»! Η πάλη τους συνεχίζεται.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ, Αλέκα Παπαρήγα, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΔΗΚΚΙ, με επικεφαλής τον Νίκο Μπουζάνη, της Γραμματείας της ΔΗΣΕΚ με επικεφαλής τον Πολύβιο Τσίρκα, της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ