Σάββατο 10 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνάντηση με τον δήμαρχο Αθήνας

«Χρειάζονται έργα παναττικά που ξεφεύγουν από τις αρμοδιότητες του μεμονωμένου δήμου, αντισεισμικής θωράκισης, πράσινο, προστασίας των δασών, ελεύθερων χώρων, του νερού, αποχέτευσης». Με αυτά τα λόγια η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έδωσε το στίγμα των έργων που απαιτούνται προς όφελος των κατοίκων και των εργαζομένων του Λεκανοπεδίου, σε δηλώσεις της αμέσως μετά τη χτεσινή συνάντηση, με τον δήμαρχο Αθήνας, Νικήτα Κακλαμάνη. Εκεί, όπως η ίδια είπε, ανέπτυξε ορισμένες «σκέψεις και θέσεις για το χώρο της Αθήνας και για τα προβλήματα των κατοίκων της». Στη συνάντηση, παραβρέθηκε και ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

Τα κυριότερα θέματα, στα οποία αναφέρθηκε η Αλ. Παπαρήγα, με δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντηση, αφορούσαν στα ζητήματα των Παιδικών Σταθμών, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», στους ελεύθερους χώρους, στο σχεδιασμό έργων σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο καθώς και το θέμα των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά, η Αλ. Παπαρήγα, δήλωσε:

«Είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε στον δήμαρχο της Αθήνας ορισμένες σκέψεις και θέσεις για τον χώρο της Αθήνας και για τα προβλήματα των κατοίκων της. Ανάμεσα στα άλλα, θίξαμε το ζήτημα των Παιδικών Σταθμών, που πρέπει να αυξηθούν για τους εργαζόμενους και να αφορούν και γι' αυτούς που δεν έχουν κανονικές συμβάσεις εργασίας, αλλά έχουν δελτία παροχής υπηρεσιών.

Μας ενδιαφέρει πολύ το ζήτημα του προγράμματος "βοήθεια στο σπίτι". Ανεξάρτητα από τον περιορισμένο χαρακτήρα που είχε, λόγω των κονδυλιών της ΕΕ, είναι ένα πρόγραμμα που έδινε μια βοήθεια σε αυτούς που απευθύνεται. Και πρέπει η κυβέρνηση να το στηρίξει. Μάλιστα, εμείς ζητάμε διεύρυνση αυτού του προγράμματος, διότι σήμερα ο αριθμός των ηλικιωμένων και των μοναχικών ανθρώπων που έχουν ανάγκη από βοήθεια μεγαλώνει πάρα πολύ και εξ αιτίας και των αλλαγών του τρόπου ζωής και εξ αιτίας ότι οι συντάξεις είναι πάρα πολύ μικρές.

Μας ενδιαφέρει να κερδηθεί ο μικρότερος ή ο μεγαλύτερος ελεύθερος χώρος που υπάρχει. Η τσιμεντοποίηση τα τελευταία χρόνια είναι φοβερή. Πολύ φοβόμαστε ότι θα συνεχιστεί σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Επίσης, μας ενδιαφέρει η εκπόνηση έργων σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής, γιατί πλέον ο χώρος έχει γίνει ενιαίος. Χρειάζονται έργα παναττικά που ξεφεύγουν από τις αρμοδιότητες του μεμονωμένου δήμου. Εργα αντισεισμικής θωράκισης, πράσινου, προστασίας των δασών, ελεύθερων χώρων, του νερού, της αποχέτευσης. Υπάρχουν, συσσωρευμένα προβλήματα που, όταν δε λύνονται, οξύνονται, ή όταν λύνονται μόνο στο επίπεδο του ενός δήμου αυτά συσσωρεύονται περιφερειακά.

Πάνω σε αυτά τα ζητήματα αναπτύξαμε τις απόψεις μας. Ο κ. δήμαρχος ξέρει βεβαίως τις ιδεολογικές και πολιτικές μας θέσεις και την οπτική που βλέπουμε τα ζητήματα, παρ' όλα αυτά στα πλαίσια του δήμου της Αθήνας προσπαθούμε να ασκήσουμε πίεση και να αναδείξουμε υπαρκτά προβλήματα, τα οποία κατά τη γνώμη μας μπορούν να βρουν λύση. Βεβαίως και με αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και με επιστροφή των χρεών που έχουν συσσωρευτεί διαδοχικά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τα οποία δεν έχουν επιστραφεί και έχουν παρθεί από τον ελληνικό λαό».

Από την πλευρά του, ο Νικ. Κακλαμάνης, αφού ευχαρίστησε την Αλ. Παπαρήγα για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά του να γίνει η χτεσινή συνάντηση, είπε ότι «υπήρξαν θέματα στα οποία είχαμε όντως διαφορετική προσέγγιση. Υπήρξαν όμως και άλλα θέματα, όπως αυτά ακριβώς τα οποία σας είπε η κ. Παπαρήγα, "Βοήθεια στο Σπίτι" και Κοινωνική Μέριμνα, γενικότερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης. «Αναφέρομαι», είπε, «στην αύξηση του 5% σε 7 %, αλλά και σε οφειλές που υπάρχουν από την Πολιτεία, όπου στο θέμα αυτό είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ και σαν κόμμα αλλά και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο». Τέλος, είπε ότι «στη βασική φιλοσοφία, ότι πρέπει η Αττική να αποκτήσει μητροπολιτική οργάνωση, έχουμε την ίδια άποψη. Τώρα το πώς αυτό θα υλοποιηθεί και τι θα περιλαμβάνει, είναι θέμα που όταν έρθει η ώρα, θα συζητηθεί σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου αλλά και γενικότερα σε επίπεδο της ΚΕΔΚΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηρθε η ώρα της ευθύνης για τους ανθρώπους του μόχθου (2006-10-14 00:00:00.0)
«Απαιτούμε κονδύλια για την προστασία των δασών» (2006-08-08 00:00:00.0)
«Η μάχη των τοπικών εκλογών να συνδεθεί με τα λαϊκά προβλήματα» (2006-02-21 00:00:00.0)
Η ανυπότακτη Καισαριανή συνεχίζει με Γ. Κατημερτζή (2002-10-12 00:00:00.0)
Δεν αναιρούμε τις γενικότερες θέσεις μας για την πολιτική του ΣΥΝ (2002-09-19 00:00:00.0)
Το "όραμα" της περιθωριοποίησης (1996-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ