Σάββατο 10 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συλλήψεις στο σωρό, σωρεία παρανομιών

το χτύπημα και οι συλλήψεις έγιναν κυριολεκτικά στο σωρό!

Eurokinissi

το χτύπημα και οι συλλήψεις έγιναν κυριολεκτικά στο σωρό!
Οι συλλήψεις στο σωρό που έγιναν κατά τη διάρκεια του προχτεσινού πανελλαδικού συλλαλητηρίου, συνοδεύτηκαν από σωρεία παρατυπιών και παρανομιών και καταπάτηση στοιχειωδών δικονομικών δικαιωμάτων. Να σημειωθεί ότι από προχτές το βράδυ μέχρι χτες το μεσημέρι οι αρχές δεν είχαν καν δώσει τη δυνατότητα επικοινωνίας στους 61 κατηγορουμένους με τους συνηγόρους τους.

Το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και αντιπροσωπεία της (αποτελούμενη από τους Αγ. Βρεττό, Λίνα Κροκίδη, Αγ. Ρεμπή και Δ. Σουλιώτη) προχώρησε χτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Ενωση Εισαγγελέων και συγκεκριμένα στον εισαγγελέα Εφετών Σωτ. Μπάγια. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα η δικαιοσύνη καλείται να παίξει το ρόλο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται δικονομικά δικαιώματα των συλλαμβανομένων, να μην επιτρέπεται στους συνηγόρους να τους δουν, να μην αντιδράει η δικαιοσύνη στην αστυνομοκρατία των δικαστικών αιθουσών, αλλά και του προαύλιου χώρου της Ευελπίδων». Παράλληλα, αναφέρθηκαν στη μεθοδευμένη και συνεχώς κλιμακούμενη επίθεση που γίνεται στα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, στην ένταση της αστυνομοκρατίας και τα προβοκατόρικα χτυπήματα σε βάρος του λαϊκού κινήματος.

Σωρεία παρατυπιών και παρανομιών κατήγγειλαν χτες και οι συνήγοροι των 61 κατηγορουμένων. Μάλιστα, χτες το μεσημέρι αστυνομικοί των ΜΑΤ απαίτησαν με προκλητικό τρόπο από τους δικηγόρους να απομακρυνθούν έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ όπου βρίσκονταν και να πάνε στο ...«απέναντι πεζοδρόμιο». Μετά από έντονες διαμαρτυρίες τους, επιτράπηκε τελικά η είσοδός τους αργά το μεσημέρι.

Ομως τελικά, οι δικηγόροι αποχώρησαν, διότι δεν τους δόθηκε έγκαιρα το δικαίωμα να έχουν επικοινωνία με τους κατηγορούμενους, αλλά και πρόσβαση στη δικογραφία. Η τελευταία τους δόθηκε το απόγευμα για μια σύντομη ανάγνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους στον αντεισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο - ο οποίος εποπτεύει τη διαδικασία που διεξάγεται στον 6ο όροφο του κτιρίου της ΓΑΔΑ, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας - για τις παρανομίες στο στάδιο της προανάκρισης, εμφανίστηκε ομάδα αστυνομικών των μέτρων τάξης. Η εμφάνιση των αστυνομικών προκάλεσε εντονότερες διαμαρτυρίες από τους δικηγόρους. Οι δικηγόροι υπογράμμιζαν ότι οι κατηγορούμενοι δεν ενημερώθηκαν για τα δικαιώματά τους και, στην ουσία, τους υφάρπαζαν δηλώσεις πως δεν επιθυμούν συνήγορο κατά την προανάκριση. Εξάλλου άλλες απολογίες ήταν ανυπόγραφες χωρίς να αναφέρεται σε αυτές ο λόγος για τον οποίο δεν υπέγραψαν οι κατηγορούμενοι.

Η αποχώρηση των δικηγόρων έγινε μετά από μια σύντομη συνέλευσή τους στον 6ο όροφο του αστυνομικού μεγάρου και πραγματοποιήθηκε για να μη νομιμοποιηθεί μια διάτρητη και παράνομη διαδικασία, όπως τη χαρακτήρισαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τους δικηγόρους, η εισαγγελική αρχή κατέβαλε χτες προσπάθεια νομιμοποίησης της προανακριτικής διαδικασίας με το να ζητά συμπληρωματικές απολογίες ενώπιον του εισαγγελέα. Με τη στάση της αυτή η εισαγγελική αρχή, πέρα από την προσπάθεια νομιμοποίησης των παρανομιών, που κατήγγειλαν οι δικηγόροι, υπέβαλε σε «καψώνι» όσους κατηγορούμενους είχαν ζητήσει συνήγορο κατά τη διαδικασία της προανάκρισης, υποβάλλοντάς τους σε πολύωρη διαδικασία λήψης συμπληρωματικών απολογιών. Αρκετοί κατηγορούμενοι κατήγγειλαν στους δικηγόρους τους τη βάναυση συμπεριφορά αστυνομικών σε βάρος τους κατά το στάδιο της προσαγωγής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση φοιτητή από την επαρχία που προσάχθηκε στις 7 το βράδυ με σπασμένη μύτη και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες στις 4 τα ξημερώματα.

Να σημειωθεί ότι οι 49 από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για «διατάραξη κοινής ειρήνης» και «συμμετοχή σε εγκληματική ενέργεια», οι υπόλοιποι δώδεκα αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες και επιπλέον «αντίσταση κατά της αρχής», «απόπειρα σωματικής βλάβης» και «παραβίαση νόμου περί όπλων», ενώ ένας από αυτούς αντιμετωπίζει την κατηγορία «απόπειρας ανθρωποκτονίας».

Οι 12 κατηγορούμενοι, που αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες, θα απολογηθούν στον 27ο τακτικό ανακριτή τη Δευτέρα.

Το όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας καταγγέλλει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Σε ανακοίνωσή της τονίζει χαρακτηριστικά ότι «οι αστυνομικές αρχές έδρασαν σε αγαστή σύμπλευση με τους κουκουλοφόρους - προβοκάτορες με στόχο να τρομοκρατήσουν και να διαλύσουν τη διαδήλωση και, παράλληλα, να συκοφαντήσουν τον παλλαϊκό αγώνα για την Παιδεία». Καταγγέλλει την παράνομη και αντισυνταγματική στέρηση, τουλάχιστον επί 12ώρου, από τους συλληφθέντες φοιτητές του αναφαίρετου δικαιώματός τους να επικοινωνήσουν με δικηγόρο της επιλογής τους. Υπογραμμίζει ότι η εν λόγω στέρηση έγινε μάλιστα με την κάλυψη του εισαγγελέα Ντιογιάκου, «ο οποίος ενήργησε ως εντολοδόχος της Αστυνομίας και όχι ως δικαστικός λειτουργός ως όφειλε βάσει του νόμου και του Συντάγματος». Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία διαθέτουν εμπειρία από ανάλογες προσπάθειες εκφοβισμού και συκοφάντησης των αγώνων τους μέσα από τη χρησιμοποίηση ανάλογων προβοκατόρικων μηχανισμών, όπως συνέβη για παράδειγμα κατά την έλευση του Κλίντον στην Αθήνα, το Νοέμβρη του 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ