Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
BOYΛH
Κίνδυνοι στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς

Διατάξεις που υπό προϋποθέσεις μπορεί να στραφούν κατά των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, περιέχονται στη διεθνή σύμβαση για την «καταπολέμηση της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα», που συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Οπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, με τη σύμβαση, παρά τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, επεκτείνεται η ποινική ευθύνη και στα νομικά πρόσωπα και επειδή τέτοια είναι και τα κόμματα και τα συνδικάτα, υπάρχει κίνδυνος υπό προϋποθέσεις να έχουμε ποινικοποίηση πολιτικής δράσης. Επίσης δεν αποκλείεται ρητά η έκδοση ημεδαπών και ο Α. Σκυλλάκος ζήτησε να μη συμφωνήσει η κυβέρνηση σε κάτι τέτοιο, στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Παράλληλα, κατ' αναλογία του «τρομονόμου», προβλέπονται ειδικές ανακριτικές μέθοδοι, ενώ στενεύει η έννοια του «πολιτικού αδικήματος», αφού εξαιρείται από αυτό η «τρομοκρατία», έννοια τόσο ομιχλώδης που χωράει όσα κατά καιρούς θέλουν οι ιμπεριαλιστές και οι διώκτες διάφορων κινημάτων ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα, είπε ο Α. Σκυλλάκος, ένα κόμμα ή συνδικάτο που ενισχύει οικονομικά τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου μπορεί να βρεθεί μπλεγμένο, αφού διάφορες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη οργάνωση ως τρομοκρατική.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας ισχυρίστηκε ότι με την κύρωση της σύμβασης ενισχύεται η μάχη κατά της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα και είπε ότι υπάρχουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να μην εκδίδονται σε άλλη χώρα Ελληνες πολίτες. Με τη σύμβαση συμφώνησε το ΠΑΣΟΚ, αφού επί δικών του κυβερνήσεων άρχισε η συζήτησή της, ενώ και ο ΣΥΝ τόνισε ότι η κύρωση της σύμβασης «ωφελεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ