Τρίτη 20 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Προσαρμογή στις απαιτήσεις της Λισαβόνας

Αποκαλυπτικές οι τοποθετήσεις κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ - βιομηχάνων στη χτεσινή εκδήλωση του υπουργείου Απασχόλησης

Στην προώθηση νέων αντεργατικών ανατροπών και στην ενίσχυση της Στρατηγικής της Λισαβόνας, προς όφελος του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, εντάσσεται η υιοθέτηση της «Πράσινης Βίβλου» για την εργατική νομοθεσία που προωθεί η ΕΕ. Αυτό είναι το συμπέρασμα και της χτεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε το υπουργείο Απασχόλησης, καθώς στο τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα πρέπει να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις θέσεις της.

«Πραγματικότητα, που δεν είναι από μόνες τους κίνδυνος», χαρακτήρισε τις νέες μορφές απασχόλησης ο Σ. Τσιτουρίδης, αφού, όπως είπε, «ενίοτε λειτουργούν θετικά» για την είσοδο στην αγορά εργασίας. Πιο αποφασιστικός ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, κάλεσε την Ελλάδα και την ΕΕ «να επιδείξουν αυξημένη ικανότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις»! Παράλληλα, ζήτησε να ξεπεραστούν «οι αγκυλώσεις που υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας» και «να κάνουμε υπερβάσεις».

Παρέχοντας το ιδεολογικό υπόβαθρο των νέων ανατροπών που «συνταγογραφούν» τα επιτελεία της ΕΕ υπογράμμισε: «Η αγορά εργασίας τόσο η δική μας όσο και της Ευρώπης καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και στον ανταγωνισμό που προκαλεί η ένταξη νέων μεγάλων χωρών στο παγκόσμιο εμπόριο». Με δυο λόγια, ο Γ. Αλογοσκούφης έθεσε τα εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων της Ευρώπης υπό την αίρεση των αναγκών που προκαλεί ο ανταγωνισμός του ευρωπαϊκού κεφαλαίου με τις μεγάλες χώρες του τρίτου κόσμου και τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που εκεί έχουν επιβληθεί από τις πολυεθνικές.

Συμφωνούν ΠΑΣΟΚ - ΣΕΒ

Υπέρ της «ευελιξίας», αλλά με εγγυήσεις προς την εργατική πλευρά, τάχθηκε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μ. Δαμανάκη. Προσπαθώντας εναγωνίως να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση, η υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε βέβαια υπέρ της ανταγωνιστικότητας, η οποία όμως δε θα αναζητείται αποκλειστικά στη μείωση του «κόστους εργασίας». Πρόκειται, βέβαια, για μια «ανταγωνιστικότητα» που υπάρχει μόνο στα κεφάλια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αφού στην πραγματικότητα η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, με τον έναν ή άλλον τρόπο, δεν μπορεί παρά να θίγει τους εργάτες, να αυξάνει το βαθμό εκμετάλλευσης, άρα και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ζήτημα για τις Συλλογικές Συμβάσεις και το χρόνο εργασίας έθεσε ευθέως ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Χ. Κυριαζής, ο οποίος βέβαια χαρακτήρισε θετική την έκδοση της «Πράσινης Βίβλου». Ενώ ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Ν. Αναλυτής, ζήτησε οι αλλαγές και στην εργατική νομοθεσία να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης των «κοινωνικών εταίρων», να φύγουν από την ευθύνη των κυβερνήσεων και να εντάσσονται στα πλαίσια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Βόμβα για τα εργατικά δικαιώματα

«Βόμβα στα θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα» χαρακτήρισε την «Πράσινη Βίβλο» ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας. «Η "Πράσινη Βίβλος" -υπογράμμισε - κατεδαφίζει θεμελιώδη δικαιώματα της εργατικής τάξης. Αντανακλά και εκφράζει τις στρατηγικές επιδιώξεις του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για τη διασφάλιση και αύξηση της κερδοφορίας του, όπως αυτές εκφράζονται στο επίπεδο της πολιτικής της ΕΕ στη στρατηγική της Λισαβόνας.

Η βασική φιλοσοφία που διατρέχει ολόκληρη την "Πράσινη Βίβλο" είναι η αποδυνάμωση, με στόχο την ουσιαστική κατάργηση, του συλλογικού εργατικού δικαίου και των συλλογικών διεκδικήσεων. Στη θέση των ΣΣΕ τοποθετεί τις εξατομικευμένες συμβάσεις εργασίας, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου, με κάθε μορφής μερική απασχόληση (δουλιά στο σπίτι, φασόν, τηλε-εργασία, δουλιά με το κομμάτι, συμβάσεις 0-1 ώρας) με μισά ή καθόλου εργασιακά, κοινωνικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Κάθε νομικό εμπόδιο στις απολύσεις γίνεται παρελθόν κλπ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ