Κυριακή 20 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Kαθ' οδόν: Στη Σκύρο

Σήμερα θα σας προτείνουμε κάτι το διαφορετικό. Ενα ταξίδι στη μαγευτική Σκύρο. Ενα νησί κοντά σχετικά, μόλις 2 ώρες με το φέρι μποτ από την Κύμη Ευβοίας, ένα νησί με υπέροχες μαγευτικές παραλίες και κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά που θα σας μαγέψουν στην κυριολεξία.

Καθώς ταξιδεύαμε με το πλοίο και έχοντας για συντροφιά τα δελφίνια του Αιγαίου, που κατά κάποιον τρόπο μας καλωσόριζαν στον υδάτινο κόσμο τους, μας ήρθαν στο νου θύμισες από το παρελθόν που μας οδηγούν πίσω στην ιστορία του νησιού. Το νησί κατοικείται από το τέλος της Παλαιολιθικής Εποχής(8000 π.Χ.), τότε που το νησί γνώρισε σημαντική ανάπτυξη την Πρωτοελλαδική Εποχή (2800-2000 π.Χ.).

Η Σκύρος, γεωγραφικά, υπάγεται στις Σποράδες. Ετσι, ακολουθώντας την παράδοση και των άλλων νησιών που ανήκουν στις Σποράδες, η Σκύρος δέχτηκε με τη σειρά της αποίκους Μινωίτες. Παρουσίασε μεγάλη ανάπτυξη τόσο στη Μυκηναϊκή Εποχή όσο και στη Γεωμετρική, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στους μύθους που συνδέουν το νησί με έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες του Τρωικού Πολέμου, τον Αχιλλέα.

Το ότι η ιστορία συνδέει τη Σκύρο με το Θησέα, το μεγάλο ήρωα της Αθήνας, αποδεικνύεται από τη σύνδεσή της με την Αθήνα, παραμένοντας στην ηγεμονία της ως το 86 π.Χ., που υποτάχτηκε στους Ρωμαίους. Τη Βυζαντινή Εποχή η Σκύρος ήταν τόπος εξορίας για τους ισχυρούς και ανεπιθύμητους της εποχής. Από το 1204 ως το 1538 το νησί ανήκε στους Βενετούς. Στην Επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι του νησιού πήραν ενεργό μέρος. Η Σκύρος απελευθερώθηκε το 1830.

Παρά τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη του νησιού σε διάστημα 3 χρόνων από τότε που επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά το νησί, προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές και όχι μόνο, αφού συνδυάζει την ηρεμία και τη γαλήνη που έχει κανείς ανάγκη φεύγοντας από τα αστικά κέντρα, χωρίς βέβαια να υστερεί σε νυχτερινή ζωή.

Πώς θα πάτε: Από την Αθήνα, με αυτοκίνητο μέχρι τον Ωρωπό και από εκεί με το φέρι για την Ερέτρια. Στη συνέχεια, παίρνεται τον παραλιακό δρόμο για Αλιβέρι και με λίγο προσοχή στη σηματοδότηση θα σας οδηγήσει στην Κύμη. Από εκεί, το φέρι σε 2 ώρες το πολύ θα σας φέρει στη Λιναριά, το λιμάνι του νησιού. Από το λιμάνι, ο δρόμος σας οδηγεί στη χώρα, το Μόλο, ή όπου αλλού έχετε επιλέξει να μείνετε.

Στη Σκύρο μπορεί κανείς να θαυμάσει τη Σκυριανή αρχιτεκτονική με τα διώροφα σπίτια, τα σκαλιστά σκυριανά έπιπλα, τα υπέροχα κεντήματα και κάθε είδους κομψετέχνημα της λαϊκής παράδοσης, καθώς επίσης και τα περίφημα κεραμικά.

Το εσωτερικό μέρος ενός παραδοσιακού σκυριανού σπιτιού είναι μοναδικό. Εκείνο που μας έκανε εντύπωση είναι ο χώρος που βρίσκεται στο δεύτερο πάτωμα του σπιτιού. Η εσωτερική ξύλινη σκάλα, οδηγεί στο «σφά», όπως λέγεται το πάνω μέρος που φιλοξενεί την κρεβατοκάμαρα του σπιτιού, η οποία είναι διακοσμημένη με ξύλινα σκαλιστά διακοσμητικά που απεικονίζουν είτε ζώα είτε φυτά. Επίσης, αξίζει να θαυμάσετε τα στρωσίδια που κοσμούν την κραβατοκάμαρα και τα υπέροχα χειροποίητα κεντήματα και πλεκτά με το βελονάκι.

Στο κάτω μέρος του σπιτιού, στο χώρο του καθιστικού, θα δούμε το τζάκι με τα υπέροχα γύψινα διακοσμητικά, τις δύο ή τρεις σειρές από τα κεραμικά που κοσμούν την καμινάδα του τζακιού καθώς και τα χάλκινα ταψιά που υπάρχουν στους τοίχους ή τα ξύλινα ράφια.

Ομως η Σκύρος διακρίνεται και για την πλούσια φύση που αξίζει να την εξερευνήσετε. Ξεκινώντας την περιήγηση του νησιού κατευθυνόμαστε προς τη χώρα. Χτισμένη αμφιθεατρικά στο πίσω μέρος του βράχου που βλέπουμε από το πλοίο μπαίνοντας στο λιμάνι. Εκεί αφηνόμαστε να μας οδηγήσει το πλακόστρωτο δρομάκι προς την πλατεία και τα γραφικά σοκάκια, όπου κανείς μπορεί να θαυμάσει τα περίφημα κεραμικά, τα είδη λαϊκής τέχνης, να γευτεί τα σκυριανά αμυγδαλωτά, το περίφημο θυμαρίσιο μέλι, τους σκυριανούς λουκουμάδες, αλλά και να πάρει το μονοπάτι που οδηγεί στο βυζαντινό κάστρο. Είναι χτισμένο στην κορφή του λόφου, πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Από εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο και να θαυμάσετε τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί από τις ανασκαφές στο νησί που χρονολογούνται από το 2500 π.Χ. ως την Κλασική Εποχή. Μια βόλτα από το Λαογραφικό Μουσείο, θα σας αποκαλύψει τα μυστικά του νοικοκυριού της παλαιάς εποχής, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πώς ήταν διαμορφωμένος ο εσωτερικός χώρος του σκυριανού σπιτιού.

Το βράδυ η νυχτερινή ζωή δίνει μια άλλη ζωντάνια στα στενά γραφικά σοκάκια της χώρας.

Την επόμενη μέρα, μπορεί κανείς να εξερευνήσει τις παραλίες του νησιού. Απάνεμες παραλίες με βότσαλο ή με άμμο, νερά γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα, που θα μαγέψουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η γαλήνη και η ηρεμία σε όλο της το μεγαλείο!

Μην ξεχάσετε επίσης να επισκεφτείτε το δάσος, παίρνοντας το δρόμο για Ατσίτσα, που εκτείνετε στο πίσω μέρος του νησιού και να θαυμάσετε την υπέροχη φύση του νησιού. Θα σας μαγέψει.

Επίσης, μια επίσκεψη στις σπηλιές με καΐκι θα σας μείνει αξέχαστη. Η Πεντεκάλη, είναι η μεγαλύτερη και μπαίνετε μέσα με το καΐκι. Οι σταλακτίτες και ο πράσινος βυθός προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα στον επισκέπτη. Για τους λάτρεις των καταδύσεων το νησί προσφέρεται, καθώς διαθέτει μαγευτικό και πλούσιο για εξερεύνηση βυθό.

Πού θα μείνετε:

Στη Σκύρο υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, ψαροταβέρνες, με φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, καθώς και ντόπιες παραδοσιακές νοστιμιές. Αξίζει να πάρετε μαζί σας κατά την επιστροφή, μέλι, αμυγδαλωτά και φέτα πικάντικη. Καλή διαμονή.

Γράφει η Χαρά ΚΑΤΣΟΥΛΗ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθ' οδόν: Σε έθιμα των ημερών με Διονυσιακό απόηχο... (2011-02-27 00:00:00.0)
Θησαυροί παράδοσης (2011-02-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-04-19 00:00:00.0)
Απόκριες στη Σκύρο (2003-03-09 00:00:00.0)
Κόντρα στα ...Ρίχτερ (2001-08-01 00:00:00.0)
Γλέντι με "Γέροντες", "Κορέλες" και σάτιρα (1999-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ