Πέμπτη 22 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Συζητούν για τη ... «θαυμαστή» ΕΕ!

Ευκαιρία για τον ΣΕΒ να «ζεστάνει» τις αντιλαϊκές του αξιώσεις τα 50χρονα της ΕΕ

Ως μια καλή ευκαιρία να επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη το σύνολο των αντιλαϊκών του αξιώσεων, βρήκε ο ΣΕΒ τις φιέστες των επόμενων ημερών για τα 50χρονα της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σ' αυτό το πλαίσιο, μαζί με τις κορόνες για την ανάγκη «κοινωνικής συναίνεσης», ξεκινά και καμπάνια εξωραϊσμού της ΕΕ σε μια ακόμα ανοιχτή προσπάθεια - παρέμβαση για τη διαμόρφωση κοινής γνώμης που θα υιοθετεί ό,τι αντιδραστικό και αντιλαϊκό γίνεται στα όρια της ΕΕ. Απώτερος στόχος του ΣΕΒ, να αναγνωρίσουν οι εκμεταλλευόμενοι εργαζόμενοι ως κυρίαρχες αξίες, την «επιχειρηματικότητα» και το «επιχειρείν»! Ετσι, στις 28 και 29 Μάρτη διοργανώνει στο Ζάππειο ένα ακόμα «ανοιχτό φόρουμ» με θέμα «50 χρόνια Ευρωπαϊκή Ενωση: η Ελλάδα στην Ευρώπη, η Ευρώπη στον κόσμο». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, έκανε λόγο για μια «θαυμαστή ένωση κρατών που προώθησε την ευημερία και την κοινωνική πρόνοια για τους πολίτες». Με βάση αυτή τη θετική αποτίμηση για το τερατώδες αντεργατικό και αντιλαϊκό κατασκεύασμα του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου, οι μεγαλοβιομήχανοι ξεκινούν έναν ακόμη διάλογο με την ...κοινωνία.

Για τους σκοπούς του φόρουμ, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Δ. Νικολάου επισήμανε ότι «αποτελεί αιχμή της προσπάθειας του ΣΕΒ να συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση μιας δυναμικής κοινωνικής συναίνεσης». Αυτή τη συναίνεση οι μεγαλοβιομήχανοι την αξιώνουν για τις δικές τους θέσεις σε μια σειρά ζητήματα. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι το ερώτημα είναι εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να παίξει ρόλο στην ΕΕ ή θα συνεχίσει να είναι παθητικός αποδέκτης επιδοτήσεων, και σημείωσε: «Η Ελλάς έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως - μεταξύ άλλων - την ποιότητα της παιδείας, το ασφαλιστικό και το δημογραφικό, τις διευρυμένες ανισότητες που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση, τη φτώχεια, τη γραφειοκρατία, την ανεργία και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα». Φυσικά, ο ΣΕΒ έχει... λύσεις για όλα αυτά, οι οποίες περνούν μέσα από την πολυδιάσπαση των συλλογικών συμβάσεων, την ενίσχυση της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με μείωση των συντάξεων, την παιδεία - υπηρέτη των επιχειρήσεων...

Στο πλαίσιο της συνέντευξης παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα πανελλαδικής δημοσκόπησης της MRB (Φλεβάρης) από τον διευθυντή της Γ. Μαύρο. Μια δημοσκόπηση, από την οποία γίνεται φανερό ότι η σύγχυση και η φοβία που κυριεύει σήμερα τους εργαζόμενους, μαζί και η προσδοκία για καλυτέρευση των συνθηκών ζωής στο μέλλον, οδήγησαν τους ερωτηθέντες σε αντιφατικές απαντήσεις και κατέδειξαν ουσιαστικά, το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει ο σημερινός «μέσος πολίτης». Ετσι, το 81% θεώρησε θετικά τα οφέλη από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά μόνο το 72,2% ελπίζει ότι από αυτή τη συμμετοχή θα προκύψουν θετικά στο μέλλον. Και βέβαια, οι βασικοί λόγοι που κρίνεται θετική η συμμετοχή είναι ό,τι προπαγανδίζουν τα διάφορα παπαγαλάκια και οι απολογητές της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ως λόγοι εμφανίζονται οι επιδοτήσεις (46,8%) και η ασφάλεια από εξωτερικές απειλές (41,3%). Από την άλλη, το 29% θεωρεί θετική τη συναλλαγματική ισοτιμία που εξασφαλίστηκε με το ευρώ, την ίδια ώρα που το 65,8% θεωρεί αρνητική την εισαγωγή του ευρώ στην ελληνική οικονομία! Τέτοιου είδους και άλλες αντιφάσεις, ανάγκασαν και τον Γ. Μαύρο να επισημάνει ότι «ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος». Οι αρνητικές προσδοκίες έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό (46,4%), την αύξηση της ακρίβειας (39%), την εγκληματικότητα (31,6%) και την ανεργία (27,4%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ