Πέμπτη 22 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποιησή τους

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ, προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται αύριο οι επαφές της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομίας με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων αυτών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αντικείμενο των συζητήσεων αυτών είναι η ενημέρωση για την πορεία κατάρτισης των Στρατηγικών και Επιχειρησιακών Σχεδίων της περιόδου 2008 - 2013, καθώς και η πορεία εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Με την υποχρέωση της εφαρμογής των στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων, για πρώτη φορά το 1996 (Ν.2414/96) η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως στόχο να λειτουργήσουν οι ΔΕΚΟ σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τα σχέδια αυτά, αποτέλεσαν τη βάση για την προώθηση των προγραμμάτων «εξυγίανσης» των δημόσιων επιχειρήσεων. Εγινε δηλαδή το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για την ιδιωτικοποίησή τους.

Σήμερα, που το μεγαλύτερο μέρος των πρώην δημόσιων επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ κλπ) έχει ιδιωτικοποιηθεί, η εφαρμογή του νέου νέου νόμου για τις ΔΕΚΟ που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ, αποβλέπει στην προώθηση δύο κυρίως στόχων: Στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, «παλιών» και «νέων» εργαζομένων, όπως έγινε στην περίπτωση του ΟΤΕ και δεύτερο, στην εφαρμογή προγραμμάτων «εξυγίανσης» των υπολοίπων, στην προοπτική, βέβαια, της ιδιωτικοποίησής τους. Στη δεύτερη περίπτωση, λόγος γίνεται κυρίως για τις πολεμικές βιομηχανίες (ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ, αεροδρόμιο Τανάγρας), δεδομένου ότι για τις άλλες επιχειρήσεις που θεωρούνται από την κυβέρνηση ΔΕΚΟ, δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον απόκτησής τους από το ιδιωτικό κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ