Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ρίζα»... της ΕΕ η Ακρόπολη!

Μια ...«χορηγία» της ΕΕ

Eurokinissi

Μια ...«χορηγία» της ΕΕ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιδραστικής ιδεολογικής και πολιτικής διαχείρισης των μνημείων αποτελεί η χτεσινή τελετή «εγγραφής» της Ακρόπολης ως «πρώτου μνημείου» στον κατάλογο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, από τους υπουργούς Πολιτισμού της Ελλάδας και της Γαλλίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και του δημάρχου Αθηναίων.

Η εκδήλωση ήταν μια επιδέξια προπαγανδιστική κίνηση, με στόχο να «εγγραφεί» στη συλλογική συνείδηση το ιδεολόγημα της «σύνδεσης» επιλεγμένων μνημείων με τις ...«αξίες» της ΕΕ. Ο στόχος αυτός, ανάμεσα σ' άλλους, ομολογείται στον «περίφημο» αυτό «κατάλογο», αλλά τον έκανε ακόμη πιο ξεκάθαρο ο Γ. Βουλγαράκης στην ομιλία του σημειώνοντας: «Σήμερα είναι ημέρα γιορτής, διπλής γιορτής. Γιορτάζουμε την Ευρώπη και τον πολιτισμό. Αλλωστε, η έννοια της Ευρώπης είναι στενά συνυφασμένη με τον πολιτισμό». «Οπως γνωρίζετε, γιορτάζουμε την 50ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί το πιο πετυχημένο εγχείρημα ενοποίησης εθνικών κρατών με την ελεύθερη βούλησή τους, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Η ένωση των δημοκρατιών μας έχει ένα ακόμα λαμπρότερο μέλλον μπροστά της: Με τρόπο πρωτοπόρο και καινοτόμο θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις των νέων καιρών και θα σταθεί στο ύψος της πλούσιας πολιτιστικής της παράδοσης».

Και η ουσία: «Γιορτάζουμε τον Πολιτισμό γιατί με την κατάρτιση του καταλόγου της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς τοποθετούμε τον πολιτισμό στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής θεσμικής ολοκλήρωσης».

Ετσι, η Ακρόπολη, όπως και τα άλλα μνημεία του «καταλόγου», μετατρέπεται σε ιδεολογικό «όπλο» προπαγάνδισης του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Αυτό ουσιαστικά είπε και ο υπουργός υπογραμμίζοντας: «Ο κατάλογος αυτός αποτελεί μία γενναία πολιτική πρωτοβουλία, η οποία αναγνωρίζει την καθοριστική σημασία του πολιτισμού στην Ευρώπη, κυρίως για τη θεσμική και πολιτική της ολοκλήρωση δεδομένου ότι αποσκοπεί στην καθιέρωση της ευρωπαϊκής "ταυτότητας"».

Υπερθεματίζοντας ο Γάλλος ομόλογός του, Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Πενήντα χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, που δημιούργησε την ευρωπαϊκή κοινότητα, είναι εδώ όπου όλα ξεκίνησαν, όπου η κοινότητα που συνεχίζουμε να οικοδομούμε μαζί βρίσκει τις βαθύτερες ρίζες της»! Ετσι, «μάθαμε» ότι τα συγκλονιστικά και σημαντικότατα μνημεία του Ιερού Βράχου δεν είναι παρά η ...«ρίζα» της ιμπεριαλιστικής ένωσης που είναι η ΕΕ!

  • Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Πολιτισμού της Ελλάδας και της Γαλλίας. Το μνημόνιο αφορά στη συνεργασία μεταξύ των μουσείων και στην παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής των πολιτιστικών αγαθών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ