Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θάνατος αγωνιστή

Αύριο Τετάρτη γίνεται η κηδεία του Ευθύμη Μαριακάκη

Σε ηλικία 97 χρόνων, τα ξημερώματα της 26.3.2007, άφησε την τελευταία του πνοή σε Ιδρυμα της Κηφισιάς, ο παλαίμαχος κομμουνιστής ΕΥΘΥΜΗΣ ΜΑΡΙΑΚΑΚΗΣ. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη 28.3.2007, ώρα 3 μ.μ. από το Γ΄ Νεκροταφείο της Νίκαιας.

Ο Ευθύμης Μαριακάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1909. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1936. Αναδείχτηκε στέλεχος και γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Χανίων. Μετά τη σύλληψη του αδελφού του Νίκου Μαριακάκη από τα όργανα της δικτατορίας Μεταξά, πέρασε στην παρανομία. Πιάστηκε αργότερα και στάλθηκε εξορία στη Φολέγανδρο. Μέχρι τη δραπέτευσή του, τον Απρίλη του 1941, ήταν μέλος της τριμελούς διοίκησης της ομάδας των πολιτικών εξορίστων. Δραπέτευσε με την 9μελή ομάδα εξορίστων Κρητών, μαζί με το μέλος της ΚΕ Στέργιο Αναστασιάδη.

Πήρε μέρος στη μάχη του Ηρακλείου εναντίον των Γερμανών κατακτητών. Μετά την αποχώρηση των Εγγλέζων και των Τσουδερού - Βασιλιά και τη συνθηκολόγηση της στρατιωτικής διοίκησης, η ομάδα των εξορίστων πέρασε στην παρανομία και οργάνωσε την Αντίσταση. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στον αγώνα κατά των κατακτητών και μετά την απελευθέρωση. Εμεινε πιστός στην ιδεολογία και στα ιδανικά του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ